Oxfam: Cele mai bogate 8 persoane din lume deţin averi cât jumătate dintre cei mai săraci oameni de pe glob

Într-un raport extrem de tulburător care atrage atenţia asupra prăpastiei enorme între cei mai bogaţi şi cei mai săraci oameni ai lumii, Oxfam a declarat că primii 8 bogătaşi deţin la fel de mulţi bani cât jumătate din cea mai săracă populaţie a globului.
Bogăţie şi sărăcie: mahalaua Cuff Parade de la marginea oraşului Mumbai, India.
Bogăţie şi sărăcie: mahalaua Cuff Parade de la marginea oraşului Mumbai, India. (Viviane Moos/Corbis via Getty Images)

Organizaţia internaţională de caritate Oxfam, cu sediul în Marea Britanie, a avertizat asupra faptului că se măreşte tot mai mult inegalitatea socială la nivel mondial, susţinând că primele 8 cele mai bogate persoane posedă la fel de multă bogăţie cât jumătate dintre cei mai săraci oameni din lume. Bill Gates, preşedintele Microsoft, se află în fruntea listei.

Într-un raport intitulat “O economie pentru 99%” şi publicat luni, Oxfam a susţinut că prăpastia economică dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci oameni ai lumii ajunge la niveluri fără precedent, generând o situaţie “indecentă” ce “accentuează inegalităţile”.

Pe lista publicată, şeful Microsoft este urmat de fondatorul Inditex, Amancio Ortega, investitorul Warren Buffet, mexicanul Carlos Slim, directorul companiei Amazon, Jeff Bezos, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, fondatorul companiei Oracle, Larry Ellison şi fostul primar al oraşului american New York City, Michael Bloomberg.

Oxfam şi-a prezentat concluziile înaintea întâlnirii anuale a membrilor elitei politice şi oamenilor de afaceri în staţiunea elveţiană Davos. Peste 3.000 de participanţi sunt aşteptaţi să sosească, începând de marţi, la cea de-a 47-a ediţie a Forumului Economic Mondial.

Raportul se bazează pe date furnizate de banca elveţiană Credit Suisse şi revista Forbes.

ONG-ul a cerut, de asemenea, guvernelor să se îndrepte spre o economie de care să beneficieze oamenii şi să depună eforturi pentru a reduce inegalitatea, în loc să discute doar superficial problema.

Raportul Oxfam a susţinut că prăpastia dintre bogaţi şi săraci este mai mare decât s-a considerat anterior, adăugând că 1 din 10 oameni supravieţuiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi.

Inegalitatea a generat sărăcie pentru sute de milioane de oameni “divizând societăţile noastre şi subminând democraţia”, se menţionează în raport, cerând politicienilor să acorde atenţie intereselor tuturor cetăţenilor, şi nu doar unui număr mic de oameni care aparţin elitelor, pentru ca toată lumea să aibă parte de un viitor mai bun.

Raportul a evidenţiat, de asemenea, măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei economice în diferite societăţi, inclusiv adoptarea de taxe mai mari pe bunuri şi venituri, finanţarea de investiţii în serviciile publice şi pe piaţa muncii, asigurări că muncitorii sunt bine plătiţi şi că taxele nu sunt neglijate de cei bogaţi.

În 2016, Oxfam a publicat un raport care arată că cei mai bogaţi 62 de oameni deţineau la acea vreme tot atât cât deţinea jumătate din populaţia globală cea mai săracă. În raportul de anul trecut, grupul a mai arătat că majoritatea muncitorilor slab plătiţi din lume sunt femei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe