Ovidiu Raeţchi: Tactica PSD este de a reveni asupra iniţiativelor pentru graţiere şi împotriva presei după alegeri

Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora.
Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora. (Ovidiu Raetchi)

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a atras atenţia joi, în cadrul unui comunicat de presă, asupra "agendei penale pline" a candidatului Victor Ponta în cazul în care câştigă alegerile prezidenţialele.

Raeţchi arată că în contextul unei presiuni a societăţii civile şi a mass-media, iniţiativele anti-justiţie sau anti-presă sunt întotdeauna retrase în ultima clipă, fiind depozitate în sertare pentru un eventual moment în care premierul Victor Ponta ar deveni şeful statului.

"Abia atunci se va putea revărsa Cornul Abundenţei cu graţieri şi jurnalişti condamnaţi", a afirmat Ovidiu Raeţchi, într-un comunicat de presă transmis Epoch Times.

Deputatul a afirmat că după ce la începutul săptămânii parlamentarii PSD au refuzat să respingă legea amnistiei şi graţierii, prin avizul pozitiv pe care l-a dat miercuri Guvernul faţă de modificările legislative care incriminează dezvăluirea informaţiilor din dosarele de corupţie, actualul Executiv intenţionează să îngrădească accesul opiniei publice la un proces fundamental pentru democraţia din România, respectiv cel de eliminare a marii corupţii din zonă deciziei publice.

"Chiar dacă, în cele din urmă, în urma presiunilor, Guvernul a schimbat avizul din pozitiv în negativ, asistăm, cu siguranţă, la o simplă regrupare de campanie. După alegerile prezidenţiale, în cazul nefericit în care Victor Ponta câştigă, majoritatea parlamentară a PSD va reveni asupra iniţiativelor pentru graţiere şi împotriva presei. Este de datoria instituţiilor statului să protejeze mass-media şi nu să-i îngreuneze misiunea - aceea de a-i informa pe cetăţeni în probleme de interes public legitim, cum este combaterea corupţiei într-o ţară unde acest fenomen este unul endemic. În plus, am mari dubii privind modul în care se iau deciziile în Guvern: cum se schimbă un aviz al Executivului din pozitiv în negativ? Prin telefon? Într-un stat democratic, cu instituţii şi mecanisme solide, şeful Executivul nu poate schimba după bunul plac deciziile luate într-o şedinţă de Guvern", a precizat deputatul PNL.

În şedinţa de miercuri Guvernul Ponta a acordat aviz favorabil propunerii de lege iniţiate de senatorul PSD Şerban Nicolae care prevede că orice cetăţean (inclusiv jurnaliştii) care dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă să fie pedepsit cu închisoarea, reiese dintr-un comunicat ai Executivului. Ulterior, Guvernul a revenit şi a explicat că, de fapt, a dat aviz nefavorabil proiectului, dar, din cauza unei erori tehnice, a transmis greşit.