Ovidiu Raeţchi: Prin bugetul MAE, guvernul PSD se răzbună pe votul din Diaspora

Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora.
Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora. (Ovidiu Raetchi)

Prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe pe 2015, guvernul PSD se răzbună pe votul românilor din Diaspora, afirmă deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi, în contextul discuţiilor pe bugetul trimis vineri Parlamentului de Cabinetul Ponta III.

În condiţiile în care românii din Diaspora au trimis acasă, potrivit datelor oficiale, peste 3,7 miliarde de euro reprezentând 2% din PIB-ul României, proiectul de buget pe 2015 reprezintă o ofensă pentru ei. Raeţchi mai arată că plecarea din Guvern a ministrului pentru Românii de Pretutindeni este tardivă şi are loc în contextul unui nou eşec care vizează românii de peste hotare:

„Bugetul pentru 2015 prevede şi că sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor acestora va înregistra o reducere dramatică, de peste 56%. Lucru care înseamnă, în fapt, că asistăm la un ultim eşec al ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a afirmat, recent, că a cerut dublarea bugetului de care dispune Departamentul său. O nouă ofensă adusă românilor care lucrează peste graniţă şi care au trimis, doar anul trecut în România peste 3,7 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională, adică 2% din PIB-ul României. Plecarea lui Stanoevici din Guvern reprezintă un gest tardiv, care trebuia să aibă loc în urmă cu luni de zile, după dezastrul organizării votului din Diaspora şi după haosul Congresului Românilor de Pretutindeni ”, declarat deputatul PNL, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Deputatul PNL mai arată că, în contextul în care România şi-a fixat obiective politice importante pentru anul viitor, unul dintre acestea fiind aderarea ţării la spaţiul Schengen, Ministerul Afacerilor Externe a primit doar 0,3%, ceea ce este sinonim cu perpetuarea a numeroase probleme:

"681,5 milioane de lei alocate pentru Ministerul Afacerilor Externe pentru 2015 înseamnă perpetuarea problemelor cu serviciile consulare, înseamnă că vom avea în continuare ambasade cu sedii la un pas de prăbuşire – cum se întâmplă în Israel, înseamnă că proiectele pentru Diaspora vor fi simbolice şi ineficiente. Merită precizat că, în raport cu celelalte ministere, MAE este cenuşăreasa bugetului de stat; doar Ministerul Tineretului şi Sportului şi cel al Culturii au o pondere mai slabă în exerciţiul bugetar din 2015. Scăderea este de asemenea, dramatică, în condiţiile în care majoritatea ministerelor au beneficiat de majorări bugetare. Îngrijorătoare este şi reducerea cheltuielilor de personal cu 7%, în condiţiile în care angajaţii Ministerului de Externe sunt şi aşa suprasolicitaţi”, a mai adăugat deputatul PNL.

În opinia lui Raeţchi, există o legătură directă între votul anti-Ponta din 16 noiembrie şi suma de bani destinată proiectelor Diasporei:

“Suma alocată de guvernul PSD pentru Ministerul de Externe şi pentru proiectele românilor din Diaspora demonstrează, încă o dată, statutul de rang secund oferit milioanelor de români din afara ţării. Fac un apel la Guvern, la Parlament să susţină majorarea acestui buget şi să înceteze să ignore Diaspora românească. Pe cât de meschină, pe atât de simplă este logica PSD: românii din străinătate au votat în procent de 90% împotriva lui Victor Ponta, aşa că acum sunt sancţionaţi”, concluzionează Raeţchi.