Ovidiu Raeţchi: "Nimeni nu e mai presus de lege", o sintagmă goală de conţinut

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Situaţia lui Dan Şova a demonstrat că senatorii şi deputaţii au dobândit statutul de supracetăţeni din cauza formei actuale a imunităţii parlamentare şi că, prin urmare, este necesar să se renunţe la aceasta, opinează deputatul liberal Ovidiu Raeţchi.

"Situaţia lui Dan Şova este doar cel mai recent caz care demonstrează că imunitatea este folosită de parlamentarii penali pentru a fugi de aplicarea legii. În forma actuală, imunitatea îi ridică pe parlamentari la rangul de supracetăţeni şi decredibilizează indirect eforturile depuse de justiţie. "Nimeni nu e mai presus de lege" devine astfel o sintagmă goală de conţinut. Protecţia pentru parlamentari trebuie să se limiteze la declaraţii şi acţiuni politice şi sub nicio formă la cele de natură penală.", susţine deputatul Ovidiu Raeţchi, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times

Deputatul reaminteşte că PNL a depus o iniţiativă legislativă care simplifică procedurile de ridicare a imunităţii parlamentare pentru ca justiţia să nu mai fie obstrucţionată şi acuză că aceasta este blocată în continuare de PSD: "Cei care se opun sunt colegii de partid ai lui Victor Ponta, aceiaşi care au votat şi împotriva cererilor justiţiei în cazurile Vosganian, Borbely, Şova”, scrie Raeţchi.

În condiţiile în care cota de încredere a Parlamentului a ajuns la un periculos nivel de doar 10%, renunţarea la imunitatea parlamentară, în forma sa actuala ar putea credibiliza imaginea legislativului:

Semnalul dat de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a menţionat că imunitatea parlamentară reprezintă o aplicare preferenţială a legii şi ar trebui eliminată este demn de a fi luat în seamă. În condiţiile în care Parlamentul a ajuns la un nivel periculos de încredere de doar 10%, renunţarea la imunitatea parlamentară, în forma sa actuală, ar credibiliza imaginea legislativului sau măcar ar pune frâu căderii sale în gol", mai adaugă Raeţchi, acuzând că "Victor Ponta, prin aghiotantul său, Călin Popescu Tăriceanu, atacă instituţii fundamentale precum DNA sau CCR."

"Mai mult, pregătesc modificări ale Codului Penal care privesc, de pildă, arestarea preventivă: nu vorbim despre dezvăluiri de presă pe surse, ci de intenţii deja asumate şi care pun probleme”, adaugă deputatul, în contextul în care PSD pregăteşte modificarea Codului de Procedură Penală astfel încât politicienii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poată fi încătuşaţi, arestaţi sau aduşi cu mandat, ci maxim anchetaţi sub arest la domiciliu, cei arestaţi la domiciliu având posibilitatea să aleagă în ce locuinţă anume să fie "închişi."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne