Ovidiu Raeţchi îi cere lămuriri lui Victor Ponta după procesul fraudării referendumului

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi îi solicită premierului să ofere lămuriri ferme în legătură cu posibila înţelegere între martorii apărării în dosarul fraudării Referendumului din 2012, martori printre care s-a numărat şi Victor Ponta.

Solicitarea PNL vine în contextul în care miercuri, la ultimul termen din dosarul fraudării Referendumului din 2012, procurorul de şedinţă, care a cerut pedeapsă cu executare pentru Liviu Dragnea, a afirmat în faţa magistraţilor că martorii din dosar au minţit deliberat în favoarea preşedintelui executiv al PSD. Victor Ponta a fost unul dintre cei ce au depus mărturie în favoarea colegului său de partid.

”Procurorii DNA au anunţat azi că solicită 5 ani de închisoare pentru unul dintre cei mai importanţi miniştri ai guvernului Ponta: ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea. Pentru că nu aş vrea să cred că premierul Ponta nu a învăţat nimic din episodul Darius Vâlcov şi nu va aştepta până când lui Liviu Dragnea i se vor pune cătuşele, poate nu ar fi rău dacă ar lua în considerare să îi solicite acestuia demisia din Guvern. De asemenea, cred că Victor Ponta trebuie să lămurească dacă informaţiile din spaţiul public, prezentate de presă şi susţinute de procurorii DNA, sunt reale şi într-adevăr s-a pus de comun acord cu Dragnea privind declaraţiile. În acest caz, asupra sa planează suspiciuni de influenţare a justiţiei”, scrie Raeţchi.

Ovidiu Raeţchi a amintit şi că, potrivit criteriilor de integritate ale PSD, Liviu Dragnea ar trebui să-şi piardă funcţia de preşedinte executiv.

”Nu în ultimul rând, mă văd obligat să îi amintesc premierului Victor Ponta că a promis că va amenda statutul PSD pentru introducerea unor criterii de integritate, iar Liviu Dragnea este direct vizat de următorul articol: «Membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia în care au fost numiţi în cadrul PSD şi sunt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi». Prin urmare, aştept sa îl văd pe Victor Ponta că îi solicită lui Liviu Dragnea să se retragă din funcţia de preşedinte executiv al PSD şi că astfel va oferi un exemplu întregului partid despre cât de serios este în aplicarea criteriilor de integritate”, a adăugat Raeţchi.

Amintim că dosarul în care preşedintele executiv PSD, Liviu Dragnea, este acuzat că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu, a ajuns miercuri la final. O decizie urmează să fie pronunţată în data de 6 mai a.c.

Dosarul "Fraudă la Referendum"

Dosarul "Fraudă la Referendum, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, a fost înregistrat la ÎCCJ în 7 octombrie 2013 iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie. În dosar sunt implicaţi preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi observatori din partea unor ONG-uri, precum şi membri de partid care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea, este unul de notorietate.

Dragnea a fost acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia.

În conformitate cu DNA, actualul ministru ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendum, din anchetele procurorilor reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.

Din anchetă a reieşit că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave, nedeplasabile, sau chiar decedate. Autorităţile locale s-au mobilizat atât de exemplar încât în unele localităţi prezenţa la urne a fost de 185%

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

Conform rechizitoriului, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii secţiilor de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne