OUG 6, pe rolul comisiei conduse de Nicolicea. Miza, anularea unor probe din dosare. Inclusiv ale lui Dragnea

Ordonanţa în baza căreia SRI a putut face interceptări, folosite apoi pentru instrumentarea unor dosare grele, a intrat pe rolul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Miza este mai mare decât respingerea ei - social-democraţii vor şi anularea efectelor ei, retroactiv, ceea ce ar duce la albirea unor dosare.
Eugen Nicolicea (Deputat PSD)
Eugen Nicolicea (Deputat PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. În condiţiile în care discuţiile convergeau înspre cât de necesară ar fi anularea efectelor OUG 6, liberalul Ioan Cupşa a citit o poziţie a ministrului Justiţiei Tudorel Toader de pe vremea când acesta era judecător CCR, mai exact, chiar poziţia pe care a avut-o acesta în cazul deciziei 51/2016 care a scos SRI-ul din interceptări:

"Excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă şi din perspectiva faptului că LEGALITATEA ADMINISTRĂRII PROBELOR SE VERIFICĂ DE CĂTRE INSTANŢA DE JUDECATĂ.

Aşadar, cred că este nevoie ca dl ministru să fie aici prezent, pentru că dânsul va sprijini poziţia pe care noi o adoptăm, pentru că indiferent ce vom decide referitor la OUG 6, nu noi ne putem pronunţa vizând legalitatea probelor administrate în cauze", a citit Cupşa poziţia care spulberă, practic, ceea ce susţin acum Toader şi PSD.

* * *

UPDATE. În continuare a luat cuvântul reprezentanta Ministerului Justiţiei.

"Din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, noi nu ştim care va fi votul legiuitorului şi credem că putem discuta de două variante:

Una în care Comisia Juridică va întocmi un raport de aprobare a OUG, şi atunci discuţia e scurtă şi anume efectele OUG se vor menţine şi pentru viitor.

A doua variantă, pe care se concentrează discuţiile aici, aceea privind un posibil vot de respingere a OUG 6. În această variantă, în care dvs., legiuitorul, veţi aprecia că se impune respingerea, se ridică mai multe probleme, d.p.d.v. legal, cu privire la efectele pe care acest act normativ le-a produs cât timp a fost în vigoare, dar şi în viitor.

Se poate discuta pe mai multe paliere, OUG 6 a modificat mai multe acte normative. (...) la o analiză atentă a reglementărilor cuprinse în OUG 6 vom regăsi şi texte care nu reflectă considerentele şi soluţia pronunţată de CCR, apreciem noi, iar pe de altă parte în acest OUG au fost modificate si alte acte normative. Prin urmare, dvs. va trebui să analizaţi fiecare act normativ care a fost modificat de această OUG şi să decideţi dacă menţineţi vreuna din aceste norme juridice sau le abrogaţi.

Va trebui să analizaţi şi efectele pe care le produce acest act normativ. Toată lumea ştie de efectele protocoalelor, va trebui să analizăm tehnic care e soluţia. Aceea a constatării nulităţii protcolului cu consecinţele de rigoare. (..) De asemenea, dacă vom analiza punctual, şi eu ma oblig cumva să fac o scurtă trecere în revistă, dar într-o şedinţă următoare, a acestor acte normative care pot avea incidente asupra lor."

* * *

UPDATE. Deputatul USR Stelian Ion a ţinut să remarce faptul că discuţia despre protocoale nu îşi are rostul în contextul dezbaterilor pe OUG 6, este o retorică preluată de la unele televiziuni şi a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a problemei şi trimitrea sa la Comisia Iordache, căci este vizat în special Codul de procedură penală.

"Am ascultat preţ de aproape jumătate de oră un discurs referitor la această legislaţie şi nu doar la legislaţia penală, v-aţi referit şi la legislaţia care vizează securitatea naţională, chestiuni care sunt de competenţa acelei comisii - s-a discutat chiar necesitatea înfiinţării unei comisii speciale. (...) Acum vorbim însă de legislaţia penală în special, această OUG 6 a vizat în principal Codul de procedură penală pentru că decizia 51 a CCR s-a referit la CPP, în rest discuţiile legate de protocoale cred că sunt o discuţie preluată de la unele televiziuni şi nu îşi au locul aici.

Să vii cu un text prin care să invalidezi probele din dosare că sunt obţinute de SRI este total nepotrivit, probele sunt discutate în fiecare dosar în instanţă si unde sunt declarate valide bine, unde nu, nu. N-are nicio legătură chestiunea protocoalelor pe care o putem discuta separat cu această OUG. Această OUG face ordine, se referă la acele protocoale care, aşa cum chiar dvs. aţi spus, permit accesul poliţiştilor la sistemele tehnice ale SRI. Şi atunci, discutăm despre ce? Ar fi bine ca la dezbateri să fie prezenţi şi membri ai CSM, să solicităm un punct de vedere al CSAT şi aşteptăm şi din partea dvs. textele de propuneri pe care suntem convinşi că le aveţi deja", a afirmat Stelian Ion.

Deputatul USR l-a acuzat pe Nicolicea că încearcă să redeschidă dosarele politicienilor prin manevra pe care o propune:

"Nu luati în derizoriu rolul Opoziţiei, aţi fost în Opoziţie şi veţi fi din nou. Nu spuneţi că nu am înţeles ce vreţi să faceţi, am înţeles perfect ce vreţi, să interveniţi în dosare, dosare judecate defintiv şi să redeschideţi aceste cauze deşi au fost judecate definitv. Nu aţi făcut acest lucru în Comisia specială (Iordache), acum aţi găsit aceste ordonanţe prin sertare şi vă folosiţi de acest pretext şi căutaţi chichiţe pentru a redeschide dosare ale politicienilor pentru că nu cred eu că nu mai puteţi de grija oamenilor de rând."

* * *

UPDATE. Şeful Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, propune o procedură de lucru, declarând că nu e neapărată nevoie să se abroge OUG 6 (deşi aceasta ar fi soarta ei) ci poate fi şi aprobată cu amendamente. Efectele ar fi problema însă, susţine social-democratul.

"Soarta ei ar fi de abrogare (...) vom vedea dacă soluţia este de abrogare la OUG 6 sau de aprobare cu amendamente. La această chestiune mai avem de adăugat măsurile care trebuie luate cu privire la efectele ordonanţei produse pe timpul cât ea a fost în vigoare. Cu privire la aceste efecte, v-aş ruga să vă gândiţi în primul rând la definirea lor, care sunt aceste efecte după ce centralizăm aceste efecte, vedem dacă este nevoie de nişte măsuri, fie de continuare a acestor efecte, fie de stingere a lor după abrogare. Şi din nou trebuie inventariate propuneri de măsuri, deci cam aceasta este procedura pe care trebuie să o aprobăm aici. După cum ştiţi, OUG 6 a fost adoptată în urma deciziei 51/2016 a CCR care declara neconstituţională sintagma că organele de urmărire penală pot să fie şi alte organe. (...) Ori CCR a spus că această sintagmă e neconstituţională. (...)

În legea siguranţei naţionale şi a SRI apare termenul de ameninţare la legea siguranţei naţionale, deci toate competenţele se referă la ameninţarea acestei siguranţe şi interceptările făcute de SRI sunt în privinţa ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale. (...) Cu alte cuvinte, SRI nu are împuternicire să facă înregistrări sau să facă acte de urmărire penală în alte cazuri decât cele care ţin de siguranţa naţională. Depăşirea legii înseamnă depăşirea legii. S-a încercat depăşirea ei prin protocoale. (...)

Pe perioada în care s-a lucrat numai pe protocoale, avem probe obţinute nelegal care ar fi trebuit să fie înlăturate din dosare la vremea lor. Apoi o perioadă a funcţionat Codul din 2014 în care s-a introdus sintagama că pot să fie organe de cercetare penală şi alte organe specializate. (...) De aceea, lucrurile pot fi diferite. Decizia CCR anulează însă tot ce derivă din această sintagmă. (...) După declararea neconstituţionalităţii acestei sintagme a venit Raluca Prună cu OUG 6 prin care a decretat că SRI poate să fie desemnat organ de urmărire penală pentru infracţiuni care ţin de ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Însă aceasta intră în contradicţie cu art. 13 din legea SRI-ului", a declarat Nicolicea.

* * *

Membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor dezbat astăzi celebra OUG adoptată de tehnocraţi care a permis existenţa echipelor mixte între SRI şi Parchete în vederea realizării de interceptări în dosare penale. Şedinţa trebuia să aibă loc în această dimineaţa, la ora 10.00, însă dezbaterile au fost amânate pentru a se aştepta punctul de vedere al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Miza acestei ordonanţe este foarte mare, cel puţin pentru PSD, căci se doreşte - reiese din declaraţiile liderilor PSD - nu doar respingerea acestei ordonanţe, în vigoare din 2016 şi adoptată tacit de Senat, ci şi anularea efectelor ei. Cu alte cuvinte, a probelor din dosare, eventual, inclusiv din dosarele corupţilor condamnaţi, deşi legea n-ar trebui să retroactiveze.

Reamintim, însă, că Tudorel Toader a vorbit foarte apăsat despre necesitatea unei OUG care să permită revizuirea sentinţelor din dosarele unde există probe obţinute în baza protocoalelor cu SRI-ul.

După ce a vorbit despre "necesitatea" adoptării unei astfel de OUG - ideea sa fiind îmbrăţişată cu entuziasm de Liviu Dragnea care, reamintim, a şi cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă în dosarele sale există probe obţinute în baza protocoalelor - Toader a declarat, pe 11 septembrie, la Antena 3, că, dacă OUG 6 va fi respinsă, se poate ca toate probele din dosare să fie revizuite, relatează G4Media.

"În Camera Deputaţilor se află un proiect de lege care analizează Ordonanţa 6 ce a permis aceste echipe mixte şi aceste protocoale. Am înţeles că e posibil ca ordonanţa să fie respinsă, dacă respingi ordonanţa, e echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (…) Dacă pică ordonanţa, legea trebuie promulgată de preşedinte şi produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca preşedintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanţa, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonanţa le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se menţin efectele… dar dacă le anulează, atunci ne întoarcem la ce spuneam, în sensul că toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a declarat Tudorel Toader, referindu-se la proiectul de respingere a OUG 6 care se discuta astăzi.

Două zile mai târziu, deputatul PSD Florin Iordache a preluat şi el ideea, anunţând că ordonanţa va fi dezbătută în Parlament şi tot în Parlament se va lua o decizie şi cu privire la ce urmează să se întâmple cu dosarele care au fost instrumentate pe baza protocoalelor.