Ottawa emite un ordin pentru protejarea orcilor aflate in pericol de disparitie

Guvernul canadian a dat ordine pentru a proteja balenele ucigase care trebuie sa lupte pentru supraviuetuire cu zgomotele subacvatice provenite de la testele seismice, de la sonarele militare, contaminarea toxica, si populatia de somon din ce in ce mai redusa.
Guvernul canadian a dat ordine pentru a proteja balenele ucigase care trebuie sa lupte pentru supraviuetuire cu zgomotele subacvatice provenite de la testele seismice, de la sonarele militare, contaminarea toxica, si populatia de somon din ce in ce mai redusa. (Photos.com)

Cele 85 de balene ucigase locale, ramase pe coasta vestica a Canadei au primit saptamana aceasta un cadou de la guvernul federal, sub forma uunei protectii legale a habitatului speciei in pericol de disparitie.

Aceasta este prima oara cand Canada a emis un ordin in cadrul Species at Risk Act, pentru a proteja habitatul critic, si ceva despre care ecologistii sustin ca este o schimbare radicala a politicii guvernului.

Ecojustitia, fosta Sierra legal Defence Fund, a lansat anul trecut un proces, din partea principalelor 9 organizatii de mediu din stat. Ea a sustinut ca Departamentul de Pescuit si Oceane (DPO) nu a reusit sa protejeze habitatul critic pentru balenele ucigase locale, din sud si pentru cele din nord - ambele specii aflandu-se pe lista Species at Risk Act.

DPO a sustinut ca legile si indrumarile existente sunt suficiente pentru a proteja habitatul orcilor de amenintarile serioase, cum ar fi scaderea stocului de somon, contaminarea toxica si zgomotele testelor seismice, forarilor si ale sonarelor militare.

"Pentru a-si reveni, balenele ucigase au nevoie de mai mult decat status quo-ul din partea guvernului federal si de aceea suntem incantati ca procesul nostru l-a fortat sa emita un ordin de protectie al habitatului. Acum ne vom lupta pentru a ne asigura ca ordinul va fi pus in practica", sustine avocatul Ecojustice, Lara Tessaro, intr-o declaratie de presa.

La inceputul acestei luni, doi noi pui de orca au fost vazuti pe coasta sudica a Insulei Vancouver, ridicand numarul populatiei sudice de balene ucigase locale la 85. Ecologistii sustin ca numarul populatiei trebuie sa ajunga cel putin la 100, pentru a fi viabila.

In declaratia de presa se sustinea ca "schimbarea radicala" a guvernului marcheaza o victorie a grupurilor din spatele procesului, printre care se afla Environmental Defence, Raincoast Conservation Society, Dogwood Initiative si Greenpeace.

Totusi, ordinul nu se refera la amenintarile aduse habitatului critic, documentate de catre cercetatori in Strategia de Recuperare a Balenelor Ucigase Locale a guvernului. DPO va anunta un plan de actiune in urmatorii 4 ani, dar inca nu a creat o echipa de planuire a actiunii, care sa cuprinda cercetatori independenti ai balenelor ucigase, potrivit declaratiei de presa.

Multiplele amenintari aduse balenelor ucigase care frecventeaza apele B.C. si Washington, includ reverze de somon in scadere, trafic de nave in crestere, contaminare toxica si impact acustic, provenit din forari, teste seismice si sonare militare.

Will Horter, de la Dogwood Initiative a declarat ca pentru ca ordinul sa fie eficient, "DPO trebuie sa mentina habitatul critic al balenelor ucigase liber de traficul petrolierelor si de riscul deversarii catastrofice de petrol".

Un studiu publicat de Institutul Federal al Stiintelor Oceanice din Sidney, B. C., dezvaluie ca doua populatii de balene ucigase locale sunt serios contaminate, deoarece somonul pe care il consuma este incarcat cu agenti poluatori, cum ar fi PCB-uri.

Chimicalele sunt retinute in grasimea orcilor, iar cand somonii sunt putini, iar balenele devin infometate, ele incep sa metabolizeze grasimea corpului, eliberand toxinele care le otravesc.

"Stim ca trebuie sa schimbam modul in care ingrijim mediul marin pentru a putea proteja balenele ucigase si habitatul lor", declara Kathy Heise, cercetator marin la Raincoast Conservation. "Speram sa colaboram cu DPO pentru a incorpora nevoile balenelor ucigase, in managementul pescuitului de somon" .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură