OSCE: Încetarea focului şi retragerea armelor grele nu este onorată în estul Ucrainei

Şeful OSCE a declarat că au loc încălcări semnificative ale acordului de încetare a focului în estul Ucrainei şi că “nu există nicio dovadă” că cele două tabere combatante îşi retrag armele grele de pe linia frontului, aşa cum s-a stabilit săptămâna trecută.
Tanc ucrainean distrus pe linia de front, în apropiere de Avdiivka, estul Ucrainei.
Tanc ucrainean distrus pe linia de front, în apropiere de Avdiivka, estul Ucrainei. (Captură Foto)

“Are loc în continuare un număr semnificativ de încălcări ale acordului de încetare a focului, aşadar nu este cu adevărat linişte. Şi nu avem nicio dovadă în privinţa retragerii armelor [grele]”, a susţinut Lamberto Zannier, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi în New York, după ce a informat Consiliul de Securitate al ONU asupra situaţiei conflictului.

“Vom continua să facem presiuni asupra ambelor părţi să se conformeze, a mai precizat el.

Soldaţii guvernamentali ucraineni şi separatiştii susţinuţi de Rusia păreau să respecte noul acord de încetare a focului în primele zile de la semnarea sa, fiecare parte recunoscând că cealaltă se conformează.

Totuşi, Zannier a declarat agenţiei de ştiri Reuters că situaţia rămâne confuză şi vede un potenţial pentru izbucnirea unui alt episod intens de lupte.

Acordul de încetare a focului de săptămâna trecută a reprezentat cel mai recent efort de a pune în aplicare protocoalele de pace de la Minsk din 2015, a căror neimplementare totală a făcut ca luptele să continue în estul Ucrainei şi pacea să rămână încă un obiectiv mai mult sau mai puţin distant.

Zannier a susţinut că, pe lângă problemele legate de menţinerea acordului de încetare a focului în Ucraina, “imaginea de ansamblu rămâne problematică” în Europa – în condiţiile instalării unei noi mentalităţi de tipul Războiului Rece şi a lipsei mecanismelor necesare pentru gestionarea unor potenţiale crize care au existat în timpul Războiului Rece.

“Nu există o reconciliere reală, nu există încredere în relaţiile dintre Rusia şi Occident”, a adăugat el. “A existat un dialog în timpul Războiului Rece care a rezultat în mai multe lucruri... Acum, acest dialog nu există cu adevărat” şi a fost înlocuit de acuzaţii aruncate dintr-o parte în alta”.

“Instrumentele de care dispunem nu funcţionează la fel de bine cum ar trebui să o facă pentru a interveni într-o situaţie de criză, pentru a ne asigura că potenţialele crize nu se transformă în conflicte”, a mai susţinut Zannier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe