Orhan Pamuk: „Mi-e dor de vremurile de altădată din Turcia”

Laureatul premiului Nobel pentru literatură, în 2006, Orhan Pamuk, a declarat cotidianului italian La Repubblica, că "îi este dor uneori vremurile bune de altădată, când problemele Turciei erau ignorate şi nu discutate."
Scriitorul turc Orhan Pamuk, autorul volumului memorialistic „Istanbul”
Scriitorul turc Orhan Pamuk, autorul volumului memorialistic „Istanbul” (atlasdergisi.com)


Pamuk se află în Italia pentru ecranizarea filmului "Inocenţa amintirilor", inspirat de romanul său, "Muzeul inocenţei”, film realizat de producătorul britanic de film documentar Grant Gee.

"A existat o schimbare dramatică în Turcia, în ultimii 15 de ani. Această schimbare este mai puternică decât în primii 50 de ani din viaţa mea. Acum ei spun că Turcia este importantă. Dar noi plătim preţul de a avea toate problemele lumii; migranţi, democraţie limitată, presiuni asupra libertăţii de exprimare şi a relaţiilor noastre stranii cu Europa. Uneori mi-e dor de vremurile bune de altădată, când problemele Turciei erau ignorate şi nu discutate", a spus el.

Întrebat dacă este "mândru" de a fi identificat cu Istanbulul, Pamuk a declarat că oraşul l-a ajutat să se descopere pe sine.

"N-aveam de gând să fiu un scriitor al Istanbulului, acum 35 de ani. Dar, faptul de a fi identificat astfel, m-a făcut să mă descopăr. Poate de aceea mi-am intitulat romanul autobiografic „Istanbul", a adăugat el, referindu-se la memoriile sale din 2003.

Muzeul inocenţei, care a fost deschis în 2012, în cartierul Çukurcuma din Istanbul, a supravieţuit fără nici un fel de finanţare sau sprijin privat sau de stat, lucru de care Pamuk a declarat că a fost deosebit de mulţumit.

"Dar crizele politice au provocat, din păcate, o scădere a numărului de turişti care vizitează Turcia şi suntem îngrijoraţi pentru anul viitor", a adăugat el.

Pamuk, care trăieşte între Istanbul şi New York, unde predă la Universitatea Columbia, a declarat că cei mai mulţi turci au înţeles de ce este în stare Erdogan.

"Întreaga ţară i-a înţeles calculele", a spus el. "La început, el nu a vrut să facă parte din coaliţia internaţională de luptă Statul Islamic. Apoi, a fost de acord să facă ce i-au cerut americanii, dar, în acelaşi timp, a început bombardarea kurzilor.

"Oamenii sunt surprinşi, sunt în stare de şoc", a spus el. "O ţară aflată în pace s-a găsit, pe neaşteptate, în război, atât împotriva Statului Islamic cât şi a kurzilor.

"Sunt îngrijorat (pentru Turcia), pentru că ştiu că, în cele din urmă Erdogan vrea să guverneze singur, cu orice preţ.

"El nu vrea să împartă puterea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură