Organizatorii JO de vară de la Tokyo resping cu fermitate acuzaţiile de plagiat

(Tokyo 2020/facebook)

Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo din anul 2020 decid să păstreze şi nu au de gând să schimbe logo-ul, au anunţat vineri aceştia, respingând în acelaşi timp cu fermitate acuzaţiile de plagiat, informează AFP.

"Suntem convinşi că această creaţie este originală", a afirmat Toshiro Muto, director general al comitetului de organizare, în cadrul unei conferinţe de presă.

Designerul japonez Kenjiro Sano, care a conceput logo-ul Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, din 2020, a respins orice acuzaţie de plagiat venită din partea creatorului belgian al imaginii care simbolizează Teatrul din Liege.

"Nu am avut absolut nicio cunoştinţă prealabilă a desenului (logo-ului teatrului din Liege)", a scris el. "Nu m-am inspirat absolut deloc. Am vrut să omagiez emblema JO de la Tokyo din 1964 şi m-am gândit mult timp şi în mod profund la câteva elemente pe care aş putea să le folosesc", a explicat Sano.

Polemica a izbucnit după ce un grafician belgian, Olivier Debie, s-a manifestat pe internet, mirându-se de asemănarea dintre logo-ul teatrului din Liege, pe care el l-a imaginat, şi cel prezentat recent pentru JO 2020 de la Tokyo.

"Noul logo al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 în faţa cu logo-ul Teatrului din Liege, al cărui proiect iniţial datează din 2011... Impresionant. Chiar şi modul de tipărire este acelaşi...", a scris, pe Facebook, Debie, însoţind comentariul cu o imagine prezentând cele două desene.

Artistul belgian, care precizează că realizarea lui este pe net de doi ani cel puţin, crede că estetica literei "T" din centrul logo-ului japonez aminteşte de "L"-ul ales pentru a imagina teatrul din Liege, cu forme geometrice similare. Avocaţii lui Debie vor să "determine încetarea utilizării logo-ului pe orice suport, de orice natură".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport