Organizaţia umanitară Medecins Sans Frontières dată afară în mod abuziv din Pakistan

Armata pakistaneza in regiunea tribala Kurram, langa granita cu Afganistanul, 6 iulie 2010.
Armata pakistaneza in regiunea tribala Kurram, langa granita cu Afganistanul, 6 iulie 2010. (A. MAJEED / AFP / Getty Images)

Medecins Sans Frontières (MSF), organizaţie umanitară ce se afla în scopuri medicale de 14 ani în regiunea săracă tribală de la graniţa cu Afganistan, a fost poftită afară din ţară, miercuri, de către Pakistan.

MSF îşi desfăşoară activitatea în două centre de sănătate aflate în districtul Kurram, ce aparţine de regiunea FATA (Federally Administered Tribal Areas). Aceasta a fost teatrul multor acţiuni militare în ultimii zece ani, fiind de asemenea o ţintă pentru multe atacuri cu drone din partea SUA, cu scopul de a elimina comandanţi ai Al Qaeda sau altor grupuri combatante.

Deşi nivelul de securitate a crescut în ultimii ani în regiunea FATA, tot mai au loc atacuri ale unor secte militare ce au drept ţintă mulsulmani şiiţi. Două explozii ce au avut loc în Parachinar, regiunea cea mai aglomerată din Kurram, au ucis în luna iunie peste 75 de persoane.

Totuşi, oficiali locali spun că MSF joacă un rol esenţial din punct de vedere medical, în centrele din regiunea FATA, o zonă din Pakistan ce are cele mai scăzute nivele de alfabetizare şi condiţii de sănătate.

MSF a spus într-o declaraţie că "li s-a cerut să-şi încheie activităţile medicale în agenţia din Kurram", adăugând că Pakistan a refuzat să le emită un certificat NOC (No Objection Certificate), ce le-ar fi oferit posibilitatea să lucreze în zonele tribale.

"MSF regretă decizia luată de autorităţile responsabile de ONG-urile ce lucrează în cadrul agenţiei din Kurram. Acest pas încheie un drum de 14 ani în care MSF a lucrat cu serviciile de sănătate FATA în agenţia Kurram", afirmă într-o declaraţie Catherine Moody, reprezentantul regional.

Organizaţiile şi străinii ce lucrează în Pakistan au nevoie de un certificat NOC pentru a-şi desfăşura activitatea în anumite zone. ONG-urile pakistaneze cât şi jurnaliştii au de asemenea de-a face cu restricţii când lucrează în zonele tribale.

Un angajat MSF ce a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, afirmă că "am lucrat în regiunea FATA din 2004 şi nu ne-a fost niciodată refuzată o licenţă NOC. Ce se întâmplă acum va afecta mulţi pacienţi din zonă". Acesta a mai adăugat că organizaţia avea un personal de 70 de oameni ce lucra în cele două centre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe