Orez rece cu legume - o mâncare rapidă de vară

Orez cu legume.
Orez cu legume. (Maria Baciu / Epoch Times)

Aproximativ douăzeci de minute nu este mult pentru a pregăti un fel de mâncare care poate fi folosit pentru cel puţin două mese. Ideea de a folosi legume în loc de murături şi măsline este excelentă, deoarece se promovează consumul acestora şi se evită aportul de prea multă sare.

Ingrediente pentru 2 porţii:

un ardei gras galben

o vânătă sau o jumătate de vânătă (în funcţie de gustul fiecăruia)

un dovlecel

un căţel de usturoi (opţional)

120 g de orez fiert

120 g roşii

120 g de ton în ulei de măsline

80 g de porumb fiert

10 frunze de busuioc proaspăt

ulei de măsline extravirgin, sare.

Aşa cum toate gospodinele ştiu, aceste valori sunt orientative. Mâncarea devine mult mai gustoasă atunci când se foloseşte atât fantazia cât şi gustul fiecăruia.

Mod de preparare: Se taie cele trei legume, spălate şi curăţate, în cuburi. Se cojeşte usturoiul şi se zdrobeşte, aromându-l într-o tigaie cu două linguri de ulei, se adaugă legumele, se saltă uşor şi se coc timp de zece minute. Separat se fierbe orezul timp de 15 minute (sau conform indicaţiilor de pe ambalaj), se scurge şi se răceşte. Se spală şi se taie roşiile în bucăţi mici, se scurge tonul de ulei şi se rupe uşor, se clăteşte porumbul, se curăţă şi se toacă frunzele de busuioc (pentru a-şi menţine toate proprietăţile, rupeţi frunzele de busuioc cu mâna, nu le tăiaţi cu cuţitul).

Într-un castron, se combină orezul, legumele, roşiile, tonul, porumbul şi frunzele de busuioc, se amestecă şi se pune totul într-un recipient acoperit. A se păstra la frigider.

Valoarea nutritivă pentru o singură porţie: 23 g proteine, 17 g grăsimi (4 g din care saturate), 64 g carbohidraţi, 485 kcal de energie, 39 mg de colesterol.

Conservare în frigider

Salatele din paste sau orez sunt o soluţie viabilă chiar şi pentru persoanele single. Dar ce criterii trebuiesc urmate în pregătirea şi depozitarea lor? Mai întâi de toate, să fie răcite rapid - sugerează experţii microbiologici în siguranţa alimentelor - aşa că este bine, după ce au fost scurse de apă, pastele sau orezul să fie mestecate foarte mult, cu o lingură de lemn. În cazul în care cantitatea de paste sau orez fiert este mare, este recomandabil să se clătească cu apă rece, pentru a accelera răcirea. Numai în acest moment ar trebui să fie adăugate ingredientele dorite şi puse rapid (după pregătirea completă) în frigider într-un recipient acoperit. Prezenţa de ton, legume, porumb, brânză şi şuncă face "perisabile" aceste feluri de mâncare, dacă sunt lăsate la temperatura camerei. Şi, în orice caz, aceste salate de paste sau orez este bine să fie consumate - chiar şi atunci când sunt refrigerate în mod corespunzător - în termen de 2-3 zile de la pregătire.