Ordonanţa traseismului politic aprobată de comisiile parlamentare Juridică şi de Administraţie

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Ordonanţa de urgenţă, care a permis migraţia aleşilor locali la alte partide, a fost aprobată marţi de comisiile parlamentare Juridică şi de Administraţie, cu 26 de voturi pentru şi 14 voturi împotrivă.

Potrivit postului B1 TV, liderii opoziţiei s-au opus trecerii acestei OUG, reamintind că actul normativ nu are caracter de urgenţă şi încalcă legile.

Ordonanţa, a cărei adoptare a declanşat un aflux de aleşi locali (primari, consilieri judeţeni, locali) dinspre opoziţie spre PSD, va ajunge astfel miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, unde va fi dezbătută şi votată, urmând ca ulterior să ajungă la vot în plenul Senatului.

OUG care le permite aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să-şi schimbe partidul sau să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie. În urma publicării actului legislativ, o serie de primari şi-au anunţat deja plecarea din partidele din care făceau parte pentru a se alătura altor formaţiuni, unul din cele mai notabile exemple fiind cel al primarului de Galaţi.

Pe lângă atragerea în PSD a primarilor - persoane cheie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie - ordonanţa mai are o miză deloc de neglijat şi anume, recâştigarea controlului asupra Consiliilor locale şi judeţene care gestionează fonduri de miliarde. La scurt timp după adoptarea OUG 55, ACL şi-a pierdut fragila majoritate pe care o avea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, o serie de consilieri ai opoziţiei trecând de partea PSD. Există voci care susţin că primarul Sorin Oprescu ar fi fost una din sursele de inspiraţie ale lui Victor Ponta pentru adoptarea acestei ordonanţe, care a făcut ca PSD să redevină stăpân peste banii gestionaţi în Capitală.