Ordonanţa pe Codul Administrativ, încă neatacată la CCR. Weber: Analiza e laborioasă, necesită timp

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Avocatul Poporului anunţă că a primit zece petiţii, atât de la persoane fizice, cât şi de la persoane juridice, prin care i se solicită să atace la Curtea Constituţională (CCR) controversata ordonanţă de urgenţă de adoptare a Codului Administrativ, relatează G4Media.

În aceste condiţii, instituţia Avocatului Poporului transmite că examinează prevederile Codului Administrativ conţinute în OUG nr. 57/2019, şi susţine că activitatea de analiză este una „laborioasă, care necesită timp”.

„Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă, presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) şi identificarea eventualelor vicii de constituţionalitate prin raportare la legislaţia incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune şi analiza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor cât şi publicului”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului.

Reamintim că printre cei care au solicitat Avocatului Poporului atacarea la CCR a Codului Administrativ se numără şi senatoarea USR Florina Presadă, ea reclamând în primul rând absenţa urgenţei care să justifice adoptarea actului normativ prin OUG.

Mai amintim în context că în interviul acordat presei înainte să fie votată de Parlament Avocat al Poporului, Renate Weber a susţinut că Avocatul Poporului ar trebui să se concentreze mai mult pe apărarea drepturilor şi libertăţilor individului decât pe atacarea ordonanţelor şi a părut nemulţumită de faptul că AP este singura instituţie care poate sesiza CCR-ul pe OUG-urile date de Guvern.