Ordonanţa lui Toader, desfiinţată de jurişti: "O nebunie care contrazice toate standardele internaţionale"

În timp ce Tudorel Toader şi liderii PSD-ALDE susţin că este foarte necesar ca cei condamnaţi să aibă încredere în Justiţie, motiv pentru care o ordonanţă vizând revizuirea sentinţelor ar fi cât se poate de oportună, juriştii avertizează că o astfel de OUG ar declanşa o adevărată nebunie...
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Juriştii sunt sceptici în legătură cu ordonanţa privind revizuirea sentinţelor date pe protocoalele cu SRI-ul despre care a vorbit Tudorel Toader, căci, pe de o parte nu ar putea fi aplicată retroactiv, iar pe de alta, redeschiderea dosarelor, în baza unei astfel de ordonanţe, ar contrazice standardele internaţionale. Dacă totuşi o astfel de ordonanţă ar intra în vigoare, efectele ar fi devastatoare într-o ţară în care mii de dosare sunt realizate pe interceptări, susţin juriştii consultaţi de Mediafax

„Se aplică doar pentru viitor. Cu alte cuvinte, nu pot fi redeschise dosarele finalizate în România mai înainte de data apariţiei acestei ordonanţe. Nu pot fi redeschise, ca să redeschizi aşa ceva, se realizează o nebunie care contrazice toate standardele internaţionale, plus Constituţia României. (....) Dacă, prin absurd, o astfel de ordonanţă totuşi s-ar da - teoretic, ar trebui să permită părţilor şi cred că doar cei condamnaţi au interesul - cei condamnaţi în 2016. De ce spun asta, pentru că după 2016, când a apărut acea decizie a Curţii Constituţionale, cu privire la imposibilitatea de a mai apela la SRI nu s-a mai apelat la SRI din 2016. Cu alte cuvinte, o astfel de ordonanţă ar trebui să se aplice pentru condamnaţii definitiv pe baza interceptărilor efectuate până la apariţia deciziei din 2016. Nimeni nu ştie câte dosare sunt, în primul rând. În al doilea rând, acele interceptări făcute în anul 2016 de către SRI s-a constatat deja că sunt legale. În toate dosarele care au trecut prin instanţe s-a invocat o chestiune: sunt legale sau nu acele interceptări până în 2016 făcute de SRI? Legea de la acel moment spunea clar că procurorul are posibilitatea să se adreseze şi unor astfel de organe precum serviciile de informaţii”, a precizat, pentru Mediafax, judecătorul Cristi Danileţ.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că va propune "foarte curând" premierului şi Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea condiţiilor de revizuire a sentinţelor definitive. Această ordonanţă, susţine Toader, va da posibilitatea "oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept", în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să poată ajunge din nou în faţa unui judecător. Întrebat când va fi promovată această OUG, Tudorel Toader a răspuns: "imediat după concedii."

Anunţul lui Toader a fost salutat de figuri marcante ale PSD, precum Codrin Ştefănescu şi Şerban Nicolae, care au reiterat susţinerea totală acordată de PSD-ALDE ministrului.

Pe de altă parte, fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună atrage atenţia că un protocol este ilegal dacă aşa decide o instanţă, nu că aşa spune nu ministru şi a reamintit că până la data când Curtea Constituţională a decis ca "firele le întinde poliţia, nu altcineva", interceptările făcute de SRI erau legale.

"Nu am auzit vreun constituţionalist reputat să îşi fi rupt hainele de ilegal ce era totul. Aşa că pun totul pe seama delirului de a vrea să fii mare, când eşti insignifiant de mic. După conţinut, demn de ignorat, pur şi simplu. Până atunci, mă alătur curvelor, hoţilor şi cerşetorilor. Ştiţi voi de ce şi pentru ce", i-a transmis Raluca Prună lui Toader, aluzie la declaraţiile incredibile făcute de un înalt funcţionar guvernamental despre românii din diaspora care vor să participe la marele miting din Piaţa Victoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne