Orbirea: Simtirea emotiilor fara a vedea

Ochi albastri
Ochi albastri (Photos.com)

Orbii pot raspunde la anumiti stimuli emotionali prezenti pe fetele altor persoane si se deplasa in conditii de siguranta in jurul obiectelor in ciuda imposibilitatii de a le percepe vizual, potrivit unui studiu in curs de desfasurare.

Neurologul Beatrice de Gelder de la Universitatea Tilburg din Olanda a lucrat la diverse proiecte cu oameni de stiinta de origine multinationala care investigau pacienti orbi.

Din punct de vedere fizic nu este nimic in neregula cu ochii acestor oameni, dar o parte din cortexul lor vizual din creier nu functioneaza corespunzator, din cauza unui accident vascular cerebral sau altor traume, orbindu-i la cel putin un ochi.

"Pacientii cu vedere partiala simt ca sunt complet orbi", a declarat Gelder intr-un comunicat de presa care prezinta cercetarea ei la un congres neurostiintific din luna iulie. "Dar observam ca ei se pot deplasa in continuare in jurul obstacolelor si raspund emotional."

Oamenii cu vedere normala (viziune corticala) au tendinta de a empatiza, de exemplu ei sincronizeaza subconstient expresiile lor faciale cu cele ale altora. Anterior, se credea ca acesta este un raspuns automat ce a fost declansat de perceptie vizuala.

Intr-un studiu din 2009, Gelder si colegii ei au utilizat o partitie pentru a separa imaginile vazute de ochii a doi pacienti cu orbire partiala. Apoi, imagini cu chipuri ce prezentau emotii puternice, cum ar fi fericirea si frica, au fost aratate partii lor oarbe in timp ce ochiul lor care vedea era expus la expresii neutre.

Emotiile empatice ale participantilor au fost detectate prin masurarea dilatarii pupilei si a raspunsurilor muschilor faciali.

Gelder si colegii sai au constatat ca pacientii au imitat fetele incarcate cu emotie, chiar daca nu le puteau vedea. Cand au fost intrebati, subiectii au declarat ca au ghicit emotiile din imagini.

Interesant, pacientii au raspuns exact in acelasi mod atunci cand aceleasi imagini au fost prezentate ochiului cu care puteau vedea.

Deci, cum este posibil ca o persoana sa vada fara sa vada?

Gelder a fost intervievata in sezonul doi al serialului documentar 'Prin Gaura de Vierme' narat de Morgan Freeman, in episodul difuzat pe 6 iulie “Exista un al saselea simt?”. Serialul isi propune sa exploreze diferitele mistere legate de existenta si univers.

Potrivit lui Gelder, sistemul vizual uman este format din cel putin noua cai neuronale diferite. Viziunea corticala tinde sa copleseasca perceptia unei persoane, dar activitatea altor cai poate fi detectata la orbi.

Aceste cai mentale inscrise in subconstient permit unei persoane sa simta emotiile, mai degraba decat sa le vada, si par sa constituie baza celui de-al saselea simt.

"O persoana ar trebui sa aiba o ureche simpatetica la aceste informatii legate de cel de-al saselea simt pentru ca nu avem inca o viziune clara asupra abilitatilor creierului", a spus Gelder in serialul documentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură