Orban: Visul de aur al corupţilor din PSD este să nu mai existe Kovesi

Visul de aur al corupţilor din PSD este să nu mai existe Laura Codruţa Kovesi sau alt procuror care să continue lupta anticorupţie, a subliniat liderul PNL, Ludovic Orban, în contextul scandalului declanşat de fostul deputat Vlad Cosma, politician acuzat de trafic de influenţă.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reacţionat după înregistrările cu procurori DNA care ar fi fabricat probe prezentate în presă de fostul deputat PSD Vlad Cosma.

"Eu cred că există instituţii ale statului care trebuie să vadă, să verifice veridicitatea acestor informaţii şi să decidă în consecinţă, în conformitate cu atribuţiile. Nu cred că trebuie să fie subiectul unor dezbateri politice. Există Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţie Judiciară, există ministrul Justiţiei, există Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă se dovedesc a fi adevărate, evident toate instituţiile care au atribuţii în domeniu trebuie să îşi îndeplinească misiunea constituţională şi legală. Eu am vorbit în primul rând despre veridicitate. În primul rând trebuie să se constate dacă ele sunt reale. Eu nu am mare încredere în înregistrări difuzate. Nu se ştie cum şi în ce mod sunt preluate şi sunt extrem de măsurat şi prudent în a da declaraţii publice pe astfel de teme", a declarat Orban.

Întrebat dacă el crede că este în pericol funcţia Laurei Codruţa Kovesi, liderul PNL a replicat: "Visul de aur al corupţilor din PSD este să nu mai existe doamna Kovesi sau alt procuror care să continue lupta anticorupţie".

Preşedintele PNL a precizat că, dacă sunt adevărate înregistrările difuzate de Antena 3 şi RTV, atunci să răspundă persoanele care au fost implicate şi care au comis astfel de lucruri.

"Nu cred că acum trebuie să te apuci să dai cu pietre în toată lumea. Niciodată nu am fost adeptul, când este vorba de orice categorie socio-profesională, al incriminării ca şi grup. Fiecare om trebuie judecat individual", a adăugat Orban.

Întrebat dacă şefa DNA a ştiut despre astfel de practici făcute de procurorii pe care îl coordonează, şeful PNL a răspuns că nu are de unde să ştie acest lucru:

"Asta n-am de unde să ştiu dacă au existat astfel de practici, n-am de unde să ştiu dacă doamna Kovesi era la curent sau nu era la curent cu astfel de practici. N-am informaţii despre funcţionarea DNA altele decât rapoartele care au fost prezentate de DNA, de percepţia publică şi percepţia care există asupra activităţii DNA şi a luptei împotriva corupţiei."

Cât despre acuzaţia lansată de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia este "un fel de fată în casa statului paralel", Orban a precizat că el nu ştie ce este statul paralel, dar ştie ce este PSD.

"Până una alta Tăriceanu este "fată în casă la PSD", un lucru pe care îl poate vedea oricine cu ochiul liber", a conchis Orban.

Reamintim că posturile Antena 3 şi RTV au prezentat o serie de înregistrări audio ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, cu inculpatul Vlad Cosma, despre modul în care au ajuns mai mulţi procurori să fie promovaţi şi cum au falsificat probe în cazul mai multor oameni politici.

În replică, DNA a acuzat că deputatul PSD a prezentat denaturat situaţia folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal. Mai mult, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul lui Vlad Cosma le-au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său, Mircea Cosma. Detalii aici.

În acelaşi timp, fostul procuror DNA Mihaiela Moraru Iorga a susţinut, la Antena 3, că Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de prim-ministru, acuzaţie negată de şefa DNA. Detalii aici.