Orban: Ultima şmecherie a PSD în materie de sabotare a justiţiei e "desfiinţarea" activităţii Comisiei Juridice

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Liderul liberal Ludovic Orban a acuzat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, că PSD-ul sabotează din nou justiţia prin blocarea activităţii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, mişcare ce „are efecte extrem de grave”.

„Ultima şmecherie a PSD în materie de sabotare a justiţiei este sabotarea, desfiinţarea, practic, a activităţii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Parlamentarii PSD au blocat activitatea Comisiei Juridice, iar blocarea activităţii Comisiei Juridice are efecte extrem de grave. După cum bine ştiţi, Partidul Naţional Liberal, împreună cu partenerii din opoziţie, a înaintat un proiect de revizuire a Constituţiei în conformitate cu decizia românilor la referendumul din 26 mai, referendum convocat de preşedintele României şi validat de Curtea Constituţională. Pentru noi, reprezintă o prioritate absolută transpunerea voinţei exprimate de cetăţeni în Constituţia României, prin intermediul procesului de revizuire a Constituţiei”, a precizat Orban la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

Preşedintele PNL a criticat "încăpăţânarea" social-democraţilor de a bloca orice efort ce urmăreşte anularea legii privind recursul compensatoriu.

„De asemenea, la Comisia Juridică este blocată o iniţiativă legislativă extrem de importantă pentru România, şi anume proiectul de lege depus de Partidul Naţional Liberal pentru anularea legii privind recursul compensatoriu, lege dată de majoritatea PSD, care a permis eliberarea din detenţie a aproximativ 20.000 de deţinuţi, înainte de termen, fără niciun fel de măsură de inserţie socială a lor şi care a provocat punerea în pericol a vieţii, siguranţei şi proprietăţii private a cetăţenilor români”, a punctat liderul PNL.

În acelaşi timp, Orban a susţinut că PSD-ul, „din măsuri de aritmetică parlamentară”, insistă să menţină în Parlament un deputat-infractor ce a fost „condamnat prin hotărâre definitivă la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare şi căruia i s-au interzis exercitarea drepturilor electorale”.

„Procedura de încetare a mandatului deputatului Goga este o obligaţie legală şi constituţională atât pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, cât şi pentru reprezentanţii PSD din Comisia Juridică, care refuză să vină la şedinţe, boicotează în mod deliberat şedinţele şi pentru a-l ţine împotriva prevederilor legale în funcţie pe acest deputat traseist, care a venit de la un alt partid către PSD”, a adăugat Orban.

În consecinţă, preşedintele PNL le solicită „tuturor parlamentarilor din Comisia Juridică să vină la muncă, să participe la reuniunile Comisiei Juridice şi să dezbată toate aceste puncte importante, care trebuie soluţionate cât mai rapid, fie că este vorba de iniţiativa de revizuire a Constituţiei, care înseamnă o obligaţie pentru oricare dintre parlamentari să susţină proiectul de revizuire a Constituţiei în conformitate cu voinţa exprimată de cetăţenii români, fie că este vorba de încetarea mandatului unui infractor, membru al PSD”.

În final, Orban a declarat că problemele care trebuie rezolvate sunt foarte importante şi nu pot suferi alte amânări, avertizând că, „în cazul în care PSD se menţine în această atitudine de blocare a activităţii Comisiei Juridice, se fac părtaşi la nişte decizii ilegale şi neconstituţionale”.