Orban: Toate pensiile nesimţite, uriaşe şi sfidătoare vor fi eliminate

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ar fi mai bine ca proiectul eliminării pensiilor speciale să fie adoptat şi, ulterior să fie corectat prin OUG sau angajarea răspunderii. În plus, premierul a subliniat că "toate pensiile nesimţite vor fi tăiate".

"Mai bine se adoptă proiectul acesta de lege şi eventual îl corectăm în Guvern, fie cu angajare de răspundere fie cu Ordonanţă de Urgenţă", a punctat premierul.

Întrebat dacă liberalii vor fi de acord cu retrimiterea proiectului înapoi la comisia de specialitate, aşa cum au cerut-o PSD, ALDE şi USR, Orban a susţinut că această măsură va fi hotărâtă de grupul parlamentar PNL din Cameră.

"Este proiectul nostru de lege. PNL militează pentru aplicarea în calculul pensiei a principiului contributivităţii, sigur cu excepţia pensiilor de serviciu pentru cadrele militare. Asta a fost o decizie politică a PNL luată mai demult. Proiectul de lege este depus de parlamentari PNL, nu este un proiect de lege asumat de Guvern. În funcţie de dezbaterile care vor fi în Cameră, grupul parlamentar al PNL din Cameră va lua decizia. Sigur că avem noi motive. Dacă vă aduceţi aminte, preşedintele Comisiei de muncă din partea PSD, domnul [Adrian – n.r.] Solomon, a introdus şi eliminarea unor categorii de venituri asimilate în mod forţat pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstram, cum sunt de exemplu pensiile viagere pentru sportivii care au avut rezultate foarte bune la competiţii, de tip Olimpiadă, Campionate Mondiale. Sunt indemnizaţiile de merit de care beneficiază oameni de cultură, academicieni. Noi nu am avut intenţia de a sista acordarea acestor drepturi. Dar vedem cum evoluează dezbaterile", a afirmat liderul PNL.

În ceea ce priveşte protestele magistraţilor împotriva eliminării pensiilor lor speciale şi a existenţei unei decizii a CCR care susţine că măsura nu ar fi în concordanţă cu legea fundamentală, premierul Ludovic Orban a susţinut că a ascultat argumentele prezentate atât de Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi de reprezentaţi a diverse sindicate, adăugând însă că "fiecare categorie are propriile argumente".

"Acum avem un proiect de lege care este iniţiat de parlamentari PNL, care, în cazul în care este adoptat, va decide tăierea unor pensii speciale, cum sunt pensiile parlamentarilor, pensiile mai multor categorii sociale, pensiile de la diferite instituţii de subordonare parlamentară care iarăşi nu au nicio temeinicie. În ceea ce priveşte magistraţii, sigur că legea poate fi supusă controlului constituţional şi CCR va decide dacă este sau nu constituţională", a explicat premierul.

De asemenea, Orban a precizat că "suntem gata să corectăm orice decizie a CCR", dar şi unele prevederi care nu au făcut parte din proiectul de lege iniţial depus de parlamentarii PNL şi care au fost introduse prin amendamente de către PSD-işti.

"Repet. Cred că aproape toate pensiile speciale, dacă nu cumva toate pensiile speciale, au fost introduse prin legi de majorităţile PSD. Printre iniţiatori sunt unii care se disting, sunt campioni în iniţiative de introducere de pensii speciale, cum e domnul deputat Florin Iordache, care a semnat patru propuneri legislative privitoare la pensii calculate altfel decât pe principiul contributivităţii", a adăugat liderul liberalilor.

În plus, premierul a ţinut să sublinieze faptul că "pensiile nesimţite" urmează să fie tăiate, precizând că, deşi existau nişte regimuri speciale de pensionare, portiţele create de lege au fost folosite în mod abuziv şi s-a dat naştere la nişte pensii "literalmente sfidătoare".

"[Aceste pensii – n.r.] creează o profundă revoltă între toţi pensionarii din România, şi în populaţia activă care urmează la un moment dat să se pensioneze. Toate aceste decizii nedrepte de pensionare care au dus la nişte pensii uriaşe care nu au nicio legătură cu veniturile şi contribuţiile beneficiarilor acestor pensii fac obiectivul analizei Guvernului şi a unei soluţii prin care să punem punct plăţii acestor pensii nesimţite", a mai declarat şeful Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne