Orban: Ţara arde şi Vasilica Viorica Dăncilă se visează preşedinte. Se profilează un dezastru bugetar

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Ludovic Orban a avertizat, luni, în cadrul declaraţiilor de presă făcute după şedinţa Biroului Executiv, că în timp ce premierul Viorica Dăncilă se visează preşedinte, la orizont se profilează din ce în ce mai clar un dezastru bugetar. În acest context, liderul liberalilor a amintit şi de blocajul din sistemul de sănătate, solicitând şefei PSD să îl demită pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Ţara arde şi Vasilica Viorica Dăncilă se visează preşedinte, în timp ce se profilează un dezastru bugetar, se profilează o criză de o gravitate extremă în ceea ce priveşte funcţionarea autorităţilor locale. În timp ce românii nu mai pot să utilizeze cardurile de sănătate de 22 de zile consecutiv, iar sistemul de sănătate nu poate să furnizeze, în condiţii normale, serviciile de asistenţă sanitară către cetăţenii români. Situaţia este extrem de gravă şi din acest motiv trebuie luate decizii.

Îi solicităm Premierului Dăncilă să-l demită de urgenţă pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe domnul Vulcănescu. Nu poate să ceară public demisia pentru că, atât numirea cât şi demiterea preşedintelui Casei de Asigurări sunt făcute de prim-ministru şi readuc aminte pe această cale că domnul Vulcănescu este în pixul domniei sale, cum le place să zică pesediştilor, şi dacă nu semnează decizia de premier de demitere, înseamnă că este de acord cu gravele disfuncţionalităţi din sistemul de sănătate, care sunt provocate de incompetenţa acestui preşedinte al Casei de Sănătate. Cred că şi pe doamna Pintea ar trebui să o trimită înapoi la Baia Mare, după declaraţiile domniei sale, că nu poate să ia o decizie legată de demiterea preşedintelui Casei de Sănătate în condiţiile evidente în care sistemul de sănătate este pus în paranteze”, a precizat şeful liberalilor.

În privinţa crizei bugetelor locale, Ludovic Orban a anunţat că a luat decizia să transmită tuturor primarilor Partidului Naţional Liberal o solicitare de informare detaliată privind criza bugetelor locale.

„Pot să vă spun că România se află într-o situaţie extrem de gravă, riscăm să pierdem sute de milioane de euro, din cauză că autorităţile locale nu mai au resursele financiare pentru a asigura cofinanţarea proiectelor de investiţie, care sunt finanţate din fonduri europene, că în România riscăm ca sute de localităţi, de primării să intre în incapacitatea de plată. La ora actuală există primării, iar numărul acestor primării va creşte şi în luna august şi în luna septembrie, în care nu mai există resurse financiare să se plătească integral salariile angajaţilor, cheltuielile de funcţionare a localităţilor, plata indemnizaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi şi o serie de alte cheltuieli curente extrem de necesare”, a avertizat liderul PNL.

Orban a adăugat că există risc de calamitate în administraţia locală în care foarte multe localităţi vor rămâne fără resursele necesare pentru a putea furniza importante servicii publice către cetăţenii români.

„Deznodământul, intrarea în criză bugetară gravă a autorităţilor locale era un deznodământ previzibil, încă de la adoptarea legii bugetului de stat iar ceea ce a făcut Ministerul Finanţelor şi Guvernul, a arătat că ei, de fapt, potenţează această criză şi, probabil, nu numai că acceptă ci chiar şi-au dorit să provoace această criză, pentru că pe de-o parte i-au pus pe primari, au pus autorităţile locale să plătească toate cheltuielile suplimentare care au apărut ca urmare a legii bugetului de stat, în timp ce veniturile suplimentare la care aveau dreptul autorităţile locale nu au fost alocate decât din momentul adoptării legii bugetului de stat”, a punctat preşedintele PNL.