Orban susţine că Guvernul ar putea lua în calcul asumarea răspunderii pe legea bugetului. Care este condiţia?

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, după o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare care au susţinut guvernul, că Guvernul său şi-ar putea angaja răspunderea pe legea bugetului pe 2020 dacă există riscuri mari ca bugetul să nu fie adoptat până în ultima zi a anului.

“Recunosc că evaluăm şi posibilitatea în cazul în care timingul şi modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există şi această posibilitate. Dacă vom lua o decizie o vom face publică”, a precizat prim-ministrul.

Orban a mai susţinut că s-ar putea să convoace o şedinţă de Guvern, vineri, când “vom avea cel mai probabil prima lectură a proiectului de buget”.

De asemenea, în ceea ce priveşte poziţia liderului Pro România, Victor Ponta, faţă de legea bugetului, premierul Orban a subliniat că “a fost abordată [problema – n. r.], încă nu am ajuns la o concluzie fermă, dar urmează să continuăm discuţiile”.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele Pro România, a declarat, miercuri, pentru RFI, că formaţiunea condusă de Ponta va iniţia o moţiune în cazul asumării răspunderii pe legea bugetului de stat.

“Nu vom susţine o moţiune de cenzură care priveşte angajarea răspunderii, de exemplu pe tema alegerii primarilor din două tururi de scrutin, pentru că, v-am explicat că suntem de acord cu acest lucru. Dar dacă, spre exemplu Guvernul ar veni să-şi asume răspunderea pe legea bugetului de stat, vom iniţia o moţiune de cenzură. Nu avem suficiente, dar putem fi cei care să ne propunem să strângem numărul de semnături necesare”, a susţinut senatorul.