Orban: Salutăm decizia preşedintelui! E un buget mincinos care riscă să arunce România în criză

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PNL salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR Legea bugetului de stat, a transmis vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele liberalilor Ludovic Orban.

"Considerăm demersul preşedintelui un demers legitim perfect fundamentat şi indispensabil pentru a readuce bugetul de stat în realitatea economică a României şi pentru a readuce bugetul de stat la adevărurile care există în economia românească. Timp de 3 luni, liderii PSD-ALDE au întârziat să vină cu o Lege a bugetului de stat şi cu o Lege a bugetului asigurărilor sociale de stat. Atunci când PNL a cerut în ianuarie convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea acestor două legi fundamentale pentru România, domnul Dragnea şi cu domnul Tăriceanu au preferat să plece în concedii, în destinaţii exotice, unu la soare şi unul la schi. Timp de 3 luni, Guvernul şi-a încălcat obligaţia legală de a da României un buget serios, un buget care să ofere minime garanţii de dezvoltare economică a României şi de îmbunătăţire a vieţii fiecărui român. Pe toată perioada dezbaterii Legii bugetului, am avertizat coaliţia guvernamentală că acest buget este un buget mincinos, care se bazează pe date false, un buget care nu are la bază realităţi economice", a declarat Orban.

Liderul PNL susţine că este încălcat Tratatul la care România este parte şi pe care l-a ratificat prin Legea 82, Pactul de stabilitate şi creştere, pentru că este încălcată prevederea de asigurare a unui deficit structural de maxim 1%.

"Am avertizat că la baza bugetului de stat nu se ţine cont de prevederile legii privind Legea care reglementează obligaţiile fiscale în ceea ce priveşte alcătuirea Legii bugetului de stat, de asemenea că nu există un aviz din partea Consiliului Fiscal în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare. De asemenea, am avertizat că acest buget încalcă autonomia locală şi duce la al doilea an consecutiv în care comunităţile locale sunt jefuite de către Guvern şi sunt lăsate fără resursele financiare indispensabile pentru realizarea programelor de investiţii şi pentru asigurarea calităţii serviciilor publice, care le furnizează autorităţile locale către cetăţenii din comunităţile locale. De asemenea, PNL a atras atenţia că acest buget loveşte în cetăţenii români care se află în cea mai dificilă situaţie. Toate aceste avertismente ale PNL au fost ignorate de către coaliţia guvernamentală care are majoritatea în Parlament. Au făcut o Lege a bugetului de stat care nu oferă nicio garanţie pentru dezvoltarea României şi care riscă să arunce România în criză. Iată că preşedintele Iohannis a atacat Legea Bugetului de Stat la Curtea Constituţională, în mare parte, argumentele, temeiurile de neconstituţionalitate pe care şi noi ca partid le-am relevat pe toată perioada dezbaterilor, fiind incluse în acest atac la CCR", a punctat Orban.

Şeful liberalilor a solicitat CCR să judece cu celeritate şi să se aplece cu maximă seriozitate asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de preşedinte, "pentru că nu putem accepta o Lege a Bugetului de Stat atâta timp cât previziunile care stau la baza acestei legi, care sunt scoase din burtă de Guvernul PSD-ALDE sunt în flagrantă contradicţie cu previziunile Comisiei Europene".

"Fără ca Guvernul să furnizeze vreun argument solid pentru a justifica această diferenţă majoră între previziunile Comisiei Europene şi indicatorii economici care au stat la baza elaborării bugetului. Am să dau o singură cifră. Guvernul a construit bugetul pe o previziune de creştere economică de 5,5%, în condiţiile în care previziunea de creştere economică formulată de Comisia Europeană este de maxim 3,8%. Este o diferenţă de aproape 2 procente în ceea ce priveşte creşterea economică, iar Guvernul nu a justificat în niciun fel de unde apare această diferenţă pentru că nu are de unde să justifice, pentru că nu are niciun fel de fundament pentru această creştere economică umflată artificial care, de fapt, nu duce la altceva decât la generarea unor cheltuieli mai mari pentru care nu există resursele financiare necesare. Un alt lucru extrem de important care arată iresponsabilitatea guvernanţilor este cel legat de faptul că ministrul Finanţelor, deşi i s-a solicitat în plenul Camerelor reunite să semneze declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea datelor care stau la baza alcătuirii bugetului, a refuzat să facă acest lucru", a declarat Orban.

Liberalii consideră că legea bugetului de stat este o lege care nu asigură suportul necesar pentru susţinerea investiţiilor atât la nivel naţional cât şi la nivelul localităţilor.

"Ca şi în anii trecuţi, deşi sunt trecute fictiv sume de bani importante alocate investiţiilor, dacă te uiţi la lista obiectivelor de investiţii, dacă analizezi stadiul real în care se găsesc aceste obiective de investiţii, se vede cu ochiul liber că resursele financiare alocate pentru investiţii nu vor depăşi un procent mai mare de 3,5 - 3,6% din PIB şi că de fiecare dată Guvernul, aşa cum a făcut în anii anteriori, pentru a reduce în mod artificial deficitul bugetar, va tăia din cheltuielile pentru investiţii. Prin acest buget nu se oferă nicio garanţie că se va realiza vreun tronson important de autostradă cum este tronsonul Sibiu-Piteşti, tronsonul Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, Autostrada Unirii, Autostrada de Centură a Bucureştiului, drumul expres Craiova - Piteşti sau finalizarea tronsoanelor de pe Autostrada Transilvania care să facă legătura între Târgu Mureş şi Borş. Actualul buget nu oferă resursele financiare necesare pentru realizarea spitalelor regionale pentru care, culmea, avem la dispoziţie sute de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene, bani pe care actuala guvernare riscă să-i piardă pentru că avem convingerea că, de fapt, nu vor să construiască aceste spitale regionale, să îmbunătăţească calitatea serviciilor de sănătate pe care le furnizează către cetăţenii români", a menţionat Orban.

În acelaşi timp, liderul PNL consideră că, pe lângă temeiurile de neconstituţionalitate care au stat la baza sesizării preşedintelui, mai există extrem de multe alte vicii de fond ale actualului buget şi că actualul buget, cu siguranţă, nu răspunde aşteptărilor şi nevoilor societăţii româneşti.

"Orice modalitate prin care această Lege a Bugetului de Stat poate fi îndreptată, Partidul Naţional Liberal o va susţine", a conchis Orban.

Întrebările presei

Reporter: "PNL a sesizat, de asemenea, bugetul la CCR?"

Orban: "În mare parte, temeiurile de neconstituţionalitate identificate de specialiştii noştri sunt cuprinse în sesizarea depusă de preşedinte şi ca atare, nu mai are practic nici un rost să mai atacăm şi noi la CCR."

Reporter: "Ce se întâmplă cu alocaţiile pentru copii pentru care au tot fost discuţii în ultima perioadă?"

Orban: "Alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 martie. Dacă Guvernul nu va creşte alocaţiile pentru copii de la 1 martie, va fi singurul vinovat. Nimeni nu a obligat Guvernul ca în momentul în care a emis OUG să lege majorarea alocaţiilor pentru copii de intrarea în vigoare a bugetului de stat. De altfel, după cum bine ştiţi, se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi urmează să intre la vot final şi se poate ajunge la vot final în cursul săptămânii viitoare, proiectul de lege iniţiat de PNL privind creşterea alocaţiilor pentru copii. Nu există nicio scuză pentru actuala guvernare să nu majoreze alocaţiile pentru copii de la 1 martie."

Reporter: "Ordonanţa dată de Guvern spune că începând cu data de întâi a lunii următoare intrării în vigoare a bugetului de stat pe 2019."

Orban: "Aşa cum au dat OUG pot să modifice OUG, să nu creeze nicio legătură între intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat şi majorarea alocaţiilor pentru copii. Pentru că vă repet, bani să crească indemnizaţiile pentru parlamentari, fără să fie în vigoare noua Lege a bugetului de stat au avut. Ca atare, nu pot să motiveze că nu majorează alocaţiile pentru copii pentru că nu au în vigoare Legea bugetului de stat. Resursele financiare există, cu siguranţă atacul la CCR iniţiat de preşedintele României nu afectează articolul referitor la majorarea alocaţiilor pentru copii. Aşa cum au dat OUG pot să mai dea o OUG şi pur şi simplu să spună că de la 1 martie se majorează alocaţiile pentru copii, iar dacă nu mai vor să dea o ordonanţă de modificare a OUG atunci, să susţină proiectul de lege iniţiat de PNL, să fie adoptat în cursul săptămânii viitoare pentru că în cazul în care este adoptat în cursul săptămânii viitoare el poate intra în vigoare astfel încât de la 1 martie să se majoreze alocaţiile pentru copii."

Reporter: "Vă aşteptaţi ca judecătorii CCR să se ocupe de acest dosar repede?"

Orban: "În mod normal trebuie să judece cu celeritate fiind vorba de o lege fundamentală cum este Legea bugetului de stat dar în acelaşi timp le solicităm să nu judece numai cu celeritate ci să judece cu obiectivitate, în litera şi în spiritul Constituţiei pentru că în această sesizare sunt lucruri extrem de clare care ne indică neconstituţionalitatea. V-am explicat, România alături de alte 23 de ţări europene a aderat la acest Tratat privind stabilitatea, guvernanţa. Conform Constituţiei, în momentul în care România ratifică un Tratat, prevederile Tratatului respectiv la care România este parte fac parte din dreptul intern, ca atare, toate prevederile Tratatului trebuie respectate. Ori Legea bugetului de stat nu a respectat Tratatul. Este clar din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare că există obligaţia ca la baza proiectului bugetului de stat să existe această declaraţie pe proprie răspundere a celor care au făcut bugetul, că datele care stau la baza alcătuirii bugetului sunt reale, sunt adevărate. Or, vă readuc aminte, chiar în plenul Camerelor reunite, ministrul Finanţelor a refuzat să semneze declaraţia respectivă şi la baza bugetului nu există această declaraţie. Nu mai vorbim de autonomie locală, încălcarea evidentă a autonomiei locale, nemaivorbind de punerea în pericol a unor categorii vulnerabile cum sunt persoanele cu dizabilităţi, pentru că este pusă sub semnul întrebării capacitatea autorităţilor locale de a putea susţine financiar indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor personali care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi pentru că foarte multe localităţi nu au resursele financiare necesare pentru a asigura aceste cheltuieli."

Reporter: "Aş vrea să revin la buget şi să vă întreb dacă aveţi semnale sau dacă aţi vorbit cu primarii PNL, autorităţile locale vor avea de suferit pentru că bugetul nu este încă în vigoare?"

Orban: "Autorităţile locale au avut de suferit în primul rând, datorită acestui buget care pentru 75% din localităţi a însemnat un jaf nou făcut resurselor locale. Întârzierea bugetului de 3 luni se datorează nesimţirii, indolenţei Guvernului, pentru că Guvernul în loc să dea României un buget a preferat să dea OUG în speranţa de al scăpa pe Dragnea şi pe acoliţii lui de puşcărie. Ca atare, nu există nemulţumire din partea autorităţilor locale privitoare la acest buget, pentru că majoritatea autorităţilor locale vor modificarea prevederilor din actualul buget care se referă la finanţarea autorităţilor locale. Vă readuc aminte că, din 2012 de când a revenit PSD la guvernare, ponderea alocărilor bugetare către autorităţile locale raportat la PIB a scăzut constant, iar cel mai mult a scăzut în 2018 şi acum conform Legii Bugetului de Stat în 2019. De la 9,1% din PIB au ajuns la 7,5% din PIB alocările către bugetele locale."

Reporter: "Partidele politice vor primi mai mulţi bani anul acesta şi îi vor putea folosi şi în campaniile electorale. Cum vă ajuta această modificare a legislaţiei?"

Orban: "Ştiţi foarte bine că Partidul Naţional Liberal a formulat un amendament la Legea Bugetului de Stat, aşa cum am anunţat, în care am solicitat scăderea sumelor alocate către partidele politice. Mi se pare, cu adevărat, o nesimţire din partea PSD-ALDE, în condiţiile în care se plâng că nu au resurse financiare să facă creşteri de venituri pentru cetăţeni, să crească alocaţiile către partidele politice la nişte sume, după părerea mea mult prea mari faţă de nevoile reale ale partidului şi mie îmi este clar că, de fapt, Dragnea îşi doreşte să folosească banii publici în campania electorală. Acesta este motivul pentru care au permis utilizarea subvenţiei de la buget pentru finanţarea cheltuielilor de campanie. Partidul Naţional Liberal nu este de acord cu această propunere.

Partidul Naţional Liberal nu este de acord cu această prevedere legală. Subvenţia pentru partidele politice trebuie să fie folosită în exclusivitate pentru asigurarea funcţionării partidelor politice şi nu pentru a susţine cheltuieli de campanie electorală. Nu întâmplător, vedeţi, Liviu Dragnea, îl propune şef la AEP tocmai pe acela care este subiectul unei cercetări penale la DNA, pentru cheltuirea banilor din subvenţia publică, pentru bolizi de lux şi pentru alte cheltuieli care nu au nicio legătură cu nevoile reale ale partidelor politice.

De asemenea, mă miră faptul că Tăriceanu, care se dă om de afaceri şi om cu un nivel cu un standing peste medie, să susţină o asemenea aberaţie şi anume majorarea cheltuielilor subvenţiei pentru partidele politice, în condiţiile în care este evident pentru orice om care este implicat în politică că partidele politice nu au nici ce să facă cu atâţia bani. Dacă sunt corecte şi cinstite şi dacă consumă resursele efectiv pe cheltuielile care ţin de buna funcţionare a partidului politic."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne