Orban: Prin acest buget construit pe bani falşi ţara va merge înapoi. 2019 va fi un an pierdut pentru români

Liderul liberalilor Ludovic Orban a anunţat că PNL a votat împotriva legii bugetului de stat, proaspăt adoptate de Parlament, din "motive extrem de puternice şi de solide".
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Bugetul de stat prezentat de PSD-ALDE condamnă România la stagnare şi transformă anul 2019 într-un an pierdut pentru români, a transmis vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"PNL consideră că acest buget este construit pe bani falşi. PSD-ALDE încearcă să prezinte bugetul ca pe un portofel nou, mare, doldora de bani, din care are de împărţit pentru fiecare român. Dacă deschidem însă acest portofel prezentat de PSD-ALDE, vedem că cel puţin 25% din aceşti bani, sunt bani falşi. Sunt bancnote de 200 de lei pe care nu apare poza lui Lucian Blaga, ci apare poza lui Dragnea, sunt bancnote de 100 de lei pe care nu apare poza lui Ion Luca Caragiale, ci apare poza lui Vâlcov, sunt bancnote de 50 lei pe care nu apare poza lui Vlaicu, ci apare a poza lui Orlando, adică bani care nu valorează nici două cepe degerate, bani inventaţi, bani făcuţi din pix, bani care nu vor exista pentru a îmbunătăţi viaţa românilor. Bugetul PSD-ALDE este un buget care lasă România fără apărare în faţa unor ameninţări din ce în ce mai mari la adresa siguranţei naţionale şi pune în pericol viaţa şi siguranţa fiecărui român. Bugetul PSD-ALDE este un buget prin care al doilea an consecutiv sunt jefuite comunităţile locale, se încalcă autonomia locală, proiectele de investiţii ale autorităţilor locale sunt lăsate fără finanţare şi se încearcă ca primarii din România să ajungă să cerşească bani pentru proiectele comunităţilor locale de la Dragnea", a declarat Orban.

Potrivit liderului PNL, bugetul PSD-ALDE pe 2019 este un buget care nu clădeşte nimic.

"Niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă Tg-Mureş-Iaşi-Ungheni, tronsoanele de autostradă Sibiu-Piteşti, tronsonul de autostradă de centură a Bucureştiului, tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov. De asemenea, nu construieşte şi nu modernizează niciun tronson de cale ferată şi lasă România şi infrastructura de transport a României într-un stadiu de subdezvoltare care va împiedica dezvoltarea economică a României. Din păcate, acest buget este şi un buget al răzbunării, a răzbunării lui Liviu Dragnea împotriva tuturor instituţiilor din România care nu sunt controlate de el personal, atât instituţii de la nivel naţional cât şi autorităţi locale care sunt conduse de primari sau de preşedinţi de consilii judeţene aparţinând PNL. Nu în ultimul rând, acest buget nu oferă nicio speranţă pentru aproape nicio categorie socială din România, că va îmbunătăţii veniturile şi nivelul de viaţă al românilor. Singura categorie care face excepţie sunt copiii României, dar asta nu datorită majorităţii guvernamentale ci datorită PNL care a reuşit să impună amendamentul de creştere a alocaţiilor pentru copii", a precizat Orban.

În rest, şeful PNL susţine că firmele vor fi sugrumate prin acest buget şi prin alte reglementări fiscale absurde.

"Angajaţii din mediul privat nu au nicio speranţă de îmbunătăţire a veniturilor şi a nivelului de viaţă. Guvernul PSD-ALDE taie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, literalmente, pensiile românilor împiedicând creşterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9%, aşa cum a formulat PNL amendament şi amânând creşterea pensiilor pentru data de 1 septembrie, cu o creştere de 15%, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va pierde în acest an din creşterea la care avea dreptul dacă se aplică legea şi amendamentul PNL, minim 420 de lei în cursul anului 2019. În fine, acest buget nu oferă nicio garanţie pentru o creştere a absorbţiei fondurilor europene, care pot reprezenta un motor de dezvoltare economică pentru România, dimpotrivă, readuc aminte că prin OUG 114, controlul ex-ante pe documentaţiile de licitaţie care sunt finanţate din fonduri europene pentru autorităţile locale s-a mutat de la Autoritatea Naţională a Achiziţiilor Publice la Autorităţile de management care nu sunt acreditate să realizeze control ex-ante, care nu au personalul specializat, nu au compartimente în funcţiune şi care vor fi în incapacitate de a aviza documentaţiile de licitaţii pentru toate proiectele autorităţilor locale care sunt finanţate din fonduri europene", a punctat Orban.

Preşedintele PNL a afirmat că liberalii au încercat să îndepărteze această "groaznică frână" în calea absorbţiilor fondurilor europene de către autorităţile locale, dar majoritatea "a refuzat categoric", iar prin asta şi-a asumat "o răspundere uriaşă" pentru toate blocajele care vor apărea în absorbţia fondurilor europene realizate de autorităţile locale şi pentru posibile nedecontări ale cheltuielilor în cadrul proiectelor europene în cazul în care se menţin prevederile din OUG 114.

"De asemenea, nu înţelegem de ce amendamente extrem de benefice pentru români, amendamente care sunt în conformitate cu legea au fost respinse fără niciun fel de explicaţie de majoritatea PSD-ALDE. Tot prin ordonanţa 114, autorităţile locale au fost obligate, prin încălcarea constituţiei şi a legislaţiei în vigoare, să ducă impozitele şi taxele locale până la nivelul maxim. Crescând, practic, fiscalitatea pentru fiecare cetăţean care îşi plăteşte taxele şi impozitele locale. Am încercat să împiedicăm această creştere impusă de Guvern, majoritatea PSD-ALDE a spus nu. Nu înţelegem de ce toţi cei care au hotărâri judecătoreşti, investite cu titlu executoriu, în care au câştigat sume băneşte pe care statul trebuie să le dea înapoi acestor categorii şi aici este vorba e profesorii care şi-au câştigat drepturile salariale, este vorba de cei care au dreptul să îşi primească înapoi taxa de primă înmatriculare sau sumele de bani plătite pentru timbrele de mediu şi alte categorii, nu înţelegem de ce nu s-au alocat banii necesari pentru realizarea acestor plăţi care sunt în conformitate cu legea, care au în spate fie decizii la nivel european, fie hotărâri judecătoreşti definitive investite cu titlu executoriu. Prin acest buget România nu va merge înainte, prin acest buget România va merge înapoi. Acest buget nu conferă nicio garanţie de dezvoltare pentru România şi nu oferă nicio perspectivă de îmbunătăţire a vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii români", a conchis Orban.

Întrebările presei

Reporter: O respingere a acestui buget de către domnul Preşedinte Iohannis şi întoarcerea în Parlament, înseamnă şi anularea acestor majorări ale alocaţiilor pe care le-aţi propus.

Orban: În cazul în care, Preşedintele va retrimite legile la Parlament pentru reexaminare, nu vor fi dezbătute decât acele articole pentru care Preşedintele solicită reexaminarea. Această informaţie care este dată de cei din zona guvernamentală, arată că habar nu au de constituţie şi de legislaţia în vigoare. Le mulţumim parlamentarilor, din indiferent ce formaţiune politică, care au votat amendamentul PNL şi îi asigur că au făcut un lucru extrem de bun pentru copiii României.

Reporter: Vă gândiţi să atacaţi la Curte, fie proiectul legii de buget, fie acel amendament...

Orban: Comisia juridică a Partidului Naţional Liberal va face o analiză privind existenţa unor posibile motive de neconstituţionalitate, nu pot să vă dau astăzi răspunsul, dacă vom lua o decizie, o vom anunţa.

Reporter: Credeţi că acel termen de 1 martie va fi respectat de Guvern, doamna Dăncilă susţinea că trebuie să se vină cu o OUG pe această temă, dar nu a spus nimic clar.

Orban: La ce anume, la alocaţia pentru copii? Păi ce ordonanţă să dea pe tema asta? Păi atunci de ce au mai trimis bugetul la Parlament? Deci am văzut-o pe doamna Vasilica Viorica cum trăncăneşte pe tema bugetului şi nu înţeleg de ce îşi dă cu părerea pe tema bugetului pentru că mai marii PSD nici măcar nu au chemat-o la elaborarea bugetului şi n-a avut niciun cuvânt de spus. Singura ei prezenţă, a fost o prezenţă scenică în care a citit ceea ce i s-a pus în faţă de către Dragnea, Vâlcov şi probabil de către Orlando Teodorovici. Nu aţi văzut că nu a avut curajul să iasă singură la declaraţii, a trebuit să îl aibă pe lângă, pe Orlando Teodorovici. Ca atare, orice consideraţie a Vasilicăi Viorica Dăncilă pe tema bugetului de stat este neavenită şi lipsită de orice fel de substanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne