Orban: Pot spune fără riscul de a greşi că PSD-ALDE urmăreşte distrugerea capacităţii de apărare a României

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a lansat acuzaţii dure la adresa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, susţinând că "urmăreşte distrugerea capacităţii de apărare a României şi contestă autoritatea si legitimitatea conducerii militare".
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Biroul Executiv al PNL îi solicită ministrului Apărării, Gabriel Leş, să retragă de urgenţă plângerea prealabilă şi acţiunea în contencios împotriva decretului preşedintelui României de prelungire cu un an de zile a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării, a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul liberalilor Ludovic Orban.

"Nicăieri, în nicio ţară normală nu există o asemenea situaţie în care ministrul Apărării să pună la îndoială autoritatea si legitimitatea comenzii militare, să conteste numirea făcută constituţional şi legal a comandantului militar al Armatei Române. Ministrul Apărării prin acţiunea pe care a iniţiat-o riscă să lase Armata Română fără comandat militar. De asemenea, solicităm primului-ministru, în cazul în care ministrul Apărării nu îşi retrage plângerea prealabilă, să propună demiterea din funcţie pentru afectarea gravă a siguranţei naţionale şi a capacităţii de apărare a României", a declarat Orban.

Şeful PNL a catalogat drept "scandalos" tot ceea ce se întâmplă în zona Apărării, susţinând că "niciodată nu a existat o asemenea tentativă de politizare agresivă a armatei şi în general la zona Apărării cum s-a întâmplat în ultima perioadă".

"Vă readuc aminte că secretarul de stat de la Ministerul de Interne care a coordonat acţiunea Jandarmeriei de reprimare brutală a manifestanţilor paşnici din 10 august, a fost numit secretar de stat la Ministerul Apărării, creând un precedent care este de neacceptat, nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 29 de ani, ca la Ministerul Apărării să fie numit secretar de stat un reprezentat al Ministerului de Interne. Mai deunăzi marele Bădălău, specialist în îmbunătăţiri funciare, care face pe ministrul Economiei ce a crezut el de cuviinţă că dacă este preşedintele PSD Giurgiu poate să schimbe un general şi un colonel, specialişti care reprezentau Armata în Consiliul de Administraţie al ROMARM şi să-i înlocuiască cu doi politruci în persoana a doua doamne: preşedinta organizaţiei de femei a PSD Giurgiu şi fostul prefect numit de PSD la Giurgiu", a precizat Orban.

Potrivit preşedintelui PNL, la ora actuală nicio achiziţie în domeniul înzestrării militare care s-a derulat prin procedură competitivă nu este finalizată, sunt blocate sau întârziate.

"Mai mult decât atât, s-a întâmplat un lucru absolut aiuristic şi anume: secretarul de stat, responsabil de înzestrare, cu acordul ministrului Apărării să facă plângere la Parchet pe o procedură care este derulată chiar de Ministerul Apărării, aceasta este curată nebunie, nu s-a mai întâmplat nicăieri, în nicio ţară, cum adică cei care conduc Ministerul Apărării şi care sunt responsabili cu derularea procedurilor de achiziţie sunt cei care reclamă existenţa unei ilegalităţi în procedurile de achiziţie, înseamnă că se autoacuză sau pur şi simplu au vrut să găsească un pretext ca să anuleze o licitaţie, ceea ce este la fel de grav. Gândiţi-vă ce imagine negativă aruncă asupra Armatei Române, asupra Ministerului Apărării, asupra legalităţii procedurilor derulate pentru achiziţiile publice în domeniul militar, o astfel de plângere care este făcută de secretarul de stat cu acordul ministrului Apărării", a menţionat Orban.

În acest context, şeful PNL a aruncat acuzaţii dure în direcţia PSD-ALDE.

"Pot spune fără riscul de a greşi că actuala guvernare urmăreşte distrugerea capacităţii de apărare a României şi contestă autoritatea si legitimitatea conducerii militare. Nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria României un fapt atât de grav, iar cred că nu putem să ne permitem, cu atât mai mult cu cât suntem ţara care deţine Preşedinţia Consiliului UE, să continuăm pe această linie, iar aici decizia, după opinia mea, este foarte simplă - să-l trimitem pe domnul Leş acasă", a conchis Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne