Orban: Poate că CEX-ul PSD se va manifesta ca o sectă de sinucigaşi, ca o camora care fac omerta şi zid în jurul şefului lor

Cei din conducerea PSD trebuie să ia astăzi decizia dacă sunt cetăţeni ai României sau dacă sunt iobagi pe moşia lui Dragnea, a afirmat liderul PNL Ludovic Orban, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD care vine după condamnarea liderului social-democraţilor.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times)

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD trebuie să aleagă între Liviu Dragnea şi România, a transmis vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Parlament, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Reporter: Cei din PSD au astăzi un CEX şi vom vedea dacă îl reconfirmă pe Liviu Dragnea ca preşedinte

Orban: Aş transmite un mesaj celor care se întâlnesc astăzi. Trebuie să aleagă între Liviu Dragnea şi România. Trebuie să aleagă între a fi fidel României sau a rămâne slugile lui Liviu Dragnea. Trebuie să aleagă între a face zid în jurul unui om condamnat odată şi care a mai fost condamnat odată sau a servi interesul cetăţeanului român care i-a trimis în Parlament. Poate CEX-ul PSD se va manifesta astăzi ca o sectă de sinucigaşi, ca o camora care fac omerta şi zid în jurul şefului lor, în schimb, toţi ceilalţi parlamentari, atât ai PSD cât şi ai majorităţii parlamentare UDMR şi ALDE, trebuie să înţeleagă că aruncă România în haos, că distrug imaginea României în plan internaţional şi că dau ţara pe mâna unui individ care nu are altceva în cap decât să-şi salveze pielea. Astăzi, PSD trebuie să decidă dacă sunt un partid democratic sau devin un front de salvare al lui Dragnea de puşcărie. Astăzi, PSD-ul trebuie să ia decizia dacă sunt cetăţeni ai României sau dacă sunt iobagi pe moşia lui Dragnea.

Reporter: Vă ajuta această sentinţă, domnule preşedinte, în negocierile cu moţiunea? Vă este mult mai favorabilă sentinţa după ce a fost condamnat?

Orban: Cred că astăzi, în primul rând cei care au format coaliţia majoritară trebuie să înţeleagă că Dragnea îi duce la fund şi că asocierea cu Dragnea nu va face altceva decât să distrugă imaginea publică a partidelor componente şi mai ales imaginea PSD-ului. Eu nu pot să-mi imaginez că PSD astăzi poate să se comporte ca şi cum CEX-ul PSD ar fi format din Nuţu Cămătaru, Jenică Boenică, Bercea Mondial sau alţi interlopi cunoscuţi. Ei trebuie să se manifeste ca nişte oameni care respectă legea, care acţionează în interesul public şi care ştiu că trebuie să aleagă România şi în nici un caz nu trebuie să-l aleagă pe Dragnea. Dacă vor face zid pentru a-l apăra pe Dragnea înseamnă ca şi-au pierdut orice urmă de responsabilitate faţă de ţara aceasta şi repet, riscă să arunce ţara în haos. La ora actuală nemulţumirea populară este uriaşă şi oamenii au înţeles că somnul naţiunii naşte monştrii şi că România poate fi salvată şi prin intervenţia fiecărui cetăţean.

Reporter: Cei din PSD spun că Liviu Dragnea ar trebui să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie, chiar şi cu această condamnare în primă instanţă. Dumneavoastră ce credeţi?

Orban: Liviu Dragnea, în mai 2015 , când a fost condamnat similar în prima instanţă în dosarul Referendumului, şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier, de ministru al Dezvoltării şi Administraţiei şi din funcţia de preşedinte executiv al PSD. Ce să se fi întâmplat între timp? De ce Dragnea din 2018 nu face acelaşi lucru pe care l-a considerat normal să-l facă în 2015? Dacă, în loc să înţeleagă că România trebuie readusă pe drumul cel drept, dacă majoritatea PSD, aşa cum circulă informaţii pe surse, nu vor face altceva decât să submineze infracţiunile de abuz în funcţie fie prin ordonanţe, fie prin modificarea legii, dacă nu se vor trezi şi nu vor înţelege că PSD nu înseamnă Dragnea şi că această coaliţie majoritară nu înseamnă Liviu Dragnea, înseamnă că îşi asumă o răspundere uriaşă pentru ceea ce se va întâmpla în România în următoarele săptămâni.

Reporter: De aseară şi până astăzi aţi avut discuţii cu parlamentari din majoritatea parlamentară care să-şi fi schimbat atitudinea faţă de moţiunea de cenzură?

Orban: De zece zile, atât eu cât şi colegii mei, suntem angajaţi în discuţii cu parlamentari, în special cu parlamentari care compun majoritatea guvernamentală.

Reporter: Noi vă întrebăm dacă de aseară până astăzi s-a schimbat ceva?

Orban: Negocierile continuă şi dacă nici măcar această decizie, şi aici nu este vorba de o decizie în care Dragnea se poate victimiza politic, Dragnea a fost condamnat pentru că a folosit banii publici ai Consiliului Judeţean pentru a plăti angajaţi la partid, în loc să folosească aceşti bani publici pentru a apăra interesele persoanelor aflate în nevoie din judeţul Teleorman, pentru că persoanele care au lucrat la partid, au fost angajate fictiv la Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea consiliului Judeţean Teleorman. Asta reflectă în mare măsură lipsa totală de respect faţă de cetăţeni, mai ales faţă de cetăţenii aflaţi în nevoie, a lui Liviu Dragnea şi lipsa totală de respect faţă de folosirea banului public.

Reporter: Domnule preşedinte, aveţi un răspuns de la UDMR în privinţa moţiunii de cenzură?

Orban: Încă nu, dar sunt convins că UDMR-ul va discuta acest lucru în forurile statutare şi se va hotăra dacă vine de partea firească, de partea normală sau dacă continuă să sprijine un om condamnat, un om care nu face altceva decât să arunce în aer imaginea României.

Reporter: Aţi avut discuţii cu domnul Kelemen Hunor?

Orban: Am avut discuţii cu toţi parlamentarii care consider că pot fi convinşi să vină de partea României şi nu de partea lui Dragnea.

Reporter: De ce nu ne spuneţi dacă aţi avut discuţii cu preşedintele UDMR?

Orban: Sigur că am avut discuţii şi cu domnul Kelemen Hunor, v-am dat răspunsul implicit. Dacă aveam ceva de comunicat în urma discuţiei v-aş fi comunicat.

Reporter: Cei din partidul lui Victor Ponta spuneau că nu votează moţiunea, că veniţi dumneavoastră premier. V-aţi gândit să nu fiţi dumneavoastră premier?

Orban: V-am dat un răspuns la această întrebare. Evident că obiectivul fundamental pe care îl avem este acela de a pune punct acestei guvernări dezastruoase pentru România şi mai ales sistemului de putere personală care a fost instrumentat de Liviu Dragnea. Ce se va întâmpla după, depinde de modul în care se vor derula negocierile, atât cele neoficiale cât şi negocierile oficiale care vor fi purtate la nivelul preşedinţiei între partidele parlamentare. Sigur că PNL este pregătit pentru preluarea guvernării. Eu nu cred că poziţionarea unor parlamentari trebuie să se facă în funcţie de ceea ce cred ei că va urma după. Ceea ce va urma după va depinde de capacitatea diferitelor forţe politice care sunt angrenate în negocieri de a genera o majoritate parlamentară.