Orban: PNL vrea anticipatele. Avem nevoie de parteneri pentru asta, dar nu prea se înghesuie lumea

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la postul B1 TV, că PNL susţine organizarea alegerilor anticipate cu condiţia să existe parteneri pentru această mişcare, adăugând că pe moment doar Alianţa USR-PLUS s-a declarat în favoarea anticipatelor.

“PNL a anunţat încă de la începutul demarării moţiunii de cenzură, din septembrie, că varianta cea mai corectă este reîntoarcerea la popor, pentru a reîmprospăta voinţa cetăţenilor, care este diferită complet astăzi faţă de voinţa care a generat actualul Parlament. Noi susţinem alegerile anticipate, problema este să avem parteneri la aceste alegeri anticipate”, a precizat prim-ministrul.

În ceea ce priveşte acei parteneri, Ludovic Orban a subliniat că nu sunt prea mulţi cei care se bucură de această posibilitate.

“Deocamdată, singurii care s-au declarat în favoarea alegerilor anticipate sunt cei de la USR-PLUS. Până acum, alţii nu am auzit să se bucure de ideea anticipatelor, iar aici problema e următoarea. Oamenii trebuie să înţeleagă. Una este discursul politic, alta este posibilitatea de a realiza ceva efectiv”, a explicat premierul.

De asemenea, Orban a mai afirmat că, în cazul în care şi-ar da demisia în vederea îndeplinirii paşilor constituţionali necesari organizării alegerilor, s-ar putea ajunge la scenariul în care Parlamentul ar putea învesti următoarea propunere de premier, astfel încât să evite declanşarea scrutinului.

Intervenţia premierului a avut loc în contextul în care preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seară, la TVR 1, că alegerile anticipate reprezintă o “temă falsă”, în condiţiile în care, în opinia sa, în România nu există nicio criză care să justifice organizarea lor.

“Anticipate sunt atunci când există o criză (...). Avem un guvern, avem un preşedinte ales, avem un Parlament, anul viitor urmează alegeri. Deci, care este logica anticipatelor? Anticipate se fac când nu se poate crea o majoritate care să dea un guvern. (...) Unde este criza în România? Nu faci anticipate pentru că într-un anumit moment, un anumit partid stă mai bine în anumite sondaje şi atunci toată logica democratică se ghidează după sondajele de opinie sau cât de bine stă cineva în alegeri”, a susţinut liderul PSD.