Orban: Nu o să modificăm legea pensiilor peste noapte, aşa cum a făcut PSD. Dar trebuie să eliminăm nedreptăţile

Premierul Ludovic Orban, discuţii cu jurnaliştii în Parlament, 12 decembrie 2019
Premierul Ludovic Orban, discuţii cu jurnaliştii în Parlament, 12 decembrie 2019 (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că legea pensiilor nu poate fi modificată peste noapte, “aşa cum a făcut PSD”, ci e nevoie de un proiect de lege bine făcut în care principiul contributivităţii să fie central pentru calculul pensiilor.

“După cum ştiţi, în programul de guvernare, există un punct legat de pensii. Nu să modificăm legea peste noapte, aşa cum a făcut PSD, ci să generăm o echipă largă care să analizeze serios legislaţia în domeniul pensiilor, care să aibă posibilitatea să facă analize, studii, cercetări, analize comparative cu sistemele de pensii din alte ţări, să facă prognoze pe termen mediu şi lung privitor la sustenabilitatea pensiilor, şi aşa mai departe. Şi vom veni cu un proiect de lege bine făcut. Preferăm să gândim şase, nouă, zece luni cu un proiect de lege care stă în picioare, să măsurăm de şapte ori şi să tăiem o dată, decât să facem aşa cum a făcut PSD-ul, care a scos din joben tot felul de acte normative, tot felul de plăţi pentru care nu există nicio justificare. Aşa cum au făcut-o şi la Comisia de Muncă, în care au revenit la sistemul de pensionare raportat la salariul brut şi nu la salariul net”, a explicat liderul PNL.

De asemenea, premierul a subliniat că “decizia politică a Partidului Naţional Liberal este foarte clară, noi susţinem principiul contributivităţii ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor şi susţinem ca sistem de pensii diferenţiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”.

Orban a mai susţinut că, în prezent, Guvernul său se află în faza de construire a echipei de lucru şi de stabilire a partenerilor cu care să poată pregăti “o lege a pensiilor care să facă dreptate, pe de o parte, să elimine discriminările, să asigure plata pensiilor pe termen lung, [să asigure – n.r.] sustenabilitatea sistemului de pensii şi care, în acelaşi timp, să se bazeze pe acest principiu al contributivităţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne