Orban: Nu cred că îşi imaginează vreun român că dacă am fi avut bani să creştem pensiile cu 40%, nu le-am fi mărit

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a reiterat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Timişoara, că pensiile vor fi mărite cu 14% de la 1 septembrie, pentru că bugetul de stat nu poate suporta mai mult în acest moment, dat fiind criza economică pe care o traversează România.

Întrebat de ce nu se respectă legea care prevede majorarea pensiilor cu 40%, Orban a replicat: "După cum bine ştiţi, orice lege poate fi modificată prin altă lege sau prin ordonanţă de urgenţă. Noi am modificat această lege prin ordonanţă de urgenţă, am inclus creşterea pensiilor cu cât este posibil astăzi, adică creşterea punctului de pensie cu 14%. Nu cred că îşi imaginează vreun român că dacă noi am fi avut banii la dispoziţie să creştem pensiile cu 40% şi dacă am fi fost siguri că putem plăti pensiile crescute cu 40% în 2021, 2022, nu am fi mărit cu 40%".

Şeful Guvernului a explicat că suntem în situaţia în care România a înregistrat o contracţie economică, în al doilea trimestru, de 10,5%.

"Pe primul semestru, cumulat raportat la semestrul echivalent din 2019, am înregistrat o contracţie de 3,9%. S-au diminuat veniturile bugetului de stat, veniturile bugetului de pensii, veniturile bugetului de sănătate şi în general s-au diminuat veniturile, aşa cum s-a întâmplat în întreaga Europă. Într-o astfel de situaţie era foarte dificilă inclusiv decizia de a creşte pensiile. La diminuările de venituri care au fost, a fost extrem de greu de a lua această decizie de a asigura o creştere a pensiilor. (...) Orice om cu scaunul la cap poate să înţeleagă că atunci când iei decizia legată de pensii, de alocaţii, de salarii în sectorul public, decizia pe care o iei este o decizie care te obligă la cheltuieli şi în 2021 şi în 2022 şi în 2023 şi orice cheltuială trebuie să fie previzionată în funcţie de perspectivele de evoluţie economică şi de încasări bugetare", a adăugat Orban.