Orban: La guvernare sunt nişte nebuni, iresponsabili, trădători de ţară. Niciun parlamentar nu are voie să fie complice

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Ludovic Orban a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, un apel către toţi parlamentarii, indiferent din ce partid politic fac parte, să voteze împotriva OUG 114.

"După emiterea OUG 114 am declanşat un şir de consultări cu toţi actorii economici şi sociali care sunt afectaţi negativ de reglementările antieconomice care sunt prevăzute în OUG 114. Astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Băncilor din România în care am făcut o evaluare a consecinţelor economice negative ale prevederilor din OUG 114, care introduc suprataxa pe active în funcţie de robor. Aproape nicio bancă din România nu îşi poate menţine profitabilitatea în condiţiile acestei noi taxe care este de fapt o suprataxă pe activele bancare, dacă menţine, evident, nivelul dobânzilor şi condiţiile de creditare de astăzi. Generarea de pierderi către bănci, cu siguranţă, va determina băncile să ia fie decizia de a înăspri condiţiile de creditare pentru a putea să-şi menţină profitabilitatea, fie decizia de a împacheta şi de a pleca din România. Oricare dintre aceste decizii vor fi luate de băncile din România, vor avea consecinţe extrem de negative asupra fiecărui cetăţean român. Trebuie să ieşim din retorica populistă, care este folosită de partidele de guvernământ PSD-ALDE, care au transformat sistemul financiar-bancar într-un inamic public, într-un mod cu totul si cu totul artificial", a declarat Orban.

Liderul PNL a subliniat că sănătatea economiei depinde, în primul rând, de sănătatea sistemului financiar-bancar.

"OUG 114 riscă să provoace o apocalipsă economică, pentru că efectele catastrofale pe care le are asupra sistemului financiar-bancar, vor fi resimţite de fiecare român. Rata pe care o plăteşte la bancă fiecare român există riscul să crească, pentru că ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale privind impreviziunea, practic, apariţia OUG 114 a creat condiţii de impreviziune pentru toate contractele de credit care există astăzi şi de altfel se ştie foarte bine acest lucru că niciun actor economic, nicio bancă nu îşi poate permite să funcţioneze pe pierdere, pentru că băncile nu operează numai cu capitalul propriu, băncile au grijă de banii celor 10 milioane de deponenţi din România. Au grijă ca aceşti bani să fie investiţi în lucruri care generează, ulterior, venituri, astfel încât să se poată acorda dobânda la depozit, care este acordată pentru banii care sunt depuşi la bănci de cei 10 milioane de români care au decis să depună banii la bănci, ori în condiţiile acestea este foarte clar ca şi pentru toate companiile, iar lucrul acesta deja se întâmplă. Condiţiile de creditare se vor înăspri, vor creşte dobânzile şi costul finanţării pentru fiecare companie românească se va mării, afectând profitabilitatea şi competivitatea companiilor româneşti. Au început negocieri în care băncile pentru a putea să-şi ţină profitabilitatea sunt obligate de Guvern să înăsprească condiţiile de creditare către companii", a precizat Orban.

Potrivit şefului PNL, până la urmă şi statul a pierdut, dar de fapt statul nu pierde, pierde contribuabilul român, pentru că statul va fi obligat să se împrumute la randamente mai mari, iar contribuabilul va trebui să plătească mai mult pentru plata banilor împrumutaţi de stat, prin emisiile de titluri de stat

"Să nu mire pe nimeni faptul că multe companii româneşti vor da faliment, faptul că foarte mulţi români nu vor mai fi consideraţi bancabili şi nu vor mai primi credite, să nu mire pe niciun român că atunci când se va duce la bancă nu va mai găsi aceleaşi condiţii de creditate care existau înainte de OUG 114, ca să nu mai vorbim de alte lucruri mult mai grave care s-ar putea întâmpla în condiţiile în care actori bancari decid să împacheteze şi să plece din România. OUG 114, şi acum m-am referit mai detaliat la consecinţele asupra sistemului financiar-bancar şi asupra economiei în ansamblu, efectul cel mai grav care se va produce este acela că va frâna creşterea economică existând chiar riscul să ducă spre recesiune, pentru că atunci când banul e mai scump, atunci când companiile se împrumută cu dobânzi mai mari, când cresc posturile creditării disponibilitatea spre a face investiţii se reduce foarte mult, foarte multe companii îşi vor reduce profitabilitatea, iar foarte multe companii vor fi nevoite să plece din România, sau dacă sunt companii româneşti să închidă porţiile", a punctat Orban.

Liderul PNL a menţionat că lucrurile acestea vor genera o restrângere nu pe termen lung, ci pe termen scurt a posibilităţilor, a potenţialului de creştere economică a României, pentru că dacă adăugăm şi o frânare a investiţiilor străine, dacă adăugăm bugetul catastrofal care a fost adoptat de majoritatea PSD-ALDE, care de asemenea creează premisele unei reduceri a creşterii economice.

"Vedem că recesiunea bate la uşă şi vedem cu claritate că, România în mod artificial este împinsă într-o criză economică de Guvernul PSD-ALDE. Transmitem din nou mesajul către toţi parlamentarii, indiferent din ce partid politic sunt, au obligaţia morală să voteze împotriva OUG 114. Dacă la guvernare sunt nişte nebuni, nişte iresponsabili, nişte trădători de ţară, niciun parlamentar nu are voie să fie complice cu indivizi de speţa lui Vâlcov, Dragnea, Teodorovici", a conchis Orban.

Întrebat dacă a avut contacte cu reprezentanţi inclusiv din PSD şi ALDE, şeful PNL a replicat: "Nu am întâlnit niciun parlamentar ALDE şi PSD de vreo lună de zile, de când se discută despre OUG 114, care să fi fost de acord cu prevederile OUG 114."

Presa a vrut să ştie, de asemenea, dacă există vreun reprezentant al vreunei bănci care i-a spus că a luat decizia de a părăsi România.

"Astfel de decizii nu se anunţă din timp, multe bănci, gândiţi-vă că sunt bănci care au banca mamă în altă ţară iar o decizie de genul acesta, de plecare, este o decizie care se anunţă după ce se ia decizia respectivă, care de regulă se ia la nivelul conducerii centrale a băncii. Dar puteţi fi convins de faptul că nicio bancă nu va accepta să lucreze pe pierdere, iar OUG 114, această suprataxă pe active care a fost introdusă determină ca toate băncile să treacă pe pierdere dacă menţin condiţiile de creditare actuale. Aici este vorba şi de marja în care poţi să obţii venituri mai mici, pentru că soluţii sunt, fie reduci activele, adică volumul de creditare astfel încât să diminuezi taxa pe care o plăteşti, ceea ce afectează negativ şi companiile din România şi pe cetăţeni pentru că accesul la credite se va restrânge şi foarte mulţi cetăţeni sau companii nu vor mai putea să fie bancabile, adică nu vor mai putea avea acces la credite. Pe de altă parte, cu siguranţă va exista o creştere a dobânzilor sau a comisioanelor, adică o creştere a veniturilor iar evident, o reducere a costurilor nu mai este posibilă în momentul de faţă iar asta ar însemna sistarea oricărui program de investiţie a băncilor din România care până la urmă se repercutează negativ asupra calităţii serviciilor pe care le furnizează către clienţi", a afirmat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne