Orban: În timp ce România n-are buget, pe Dragnea şi pe Tăriceanu i-a durut la umbrelă, erau cu burta la soare

Guvernele PSD-ALDE au avut o politică economică ce împinge ţara spre dezastru, consideră liderul PNL Ludovic Orban, care dă o serie de exemple recente în acest sens.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a lansat o serie de acuzaţii dure, luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul Biroului Executiv, la adresa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

"Din păcate, previziunile noastre se adeveresc. Leul s-a prăbuşit, cursul de schimb leu-euro a atins un prag istoric în care euro a ajuns 4,7 ron iar prăbuşirea leului continuă. De asemenea, pe piaţa de energie la tranzacţiile pentru ziua următoare s-au atins maxime istorice pentru preţul energiei. Toate aceste fenomene reprezintă de fapt, consecinţe ale politicii economice dezastruoase duse de guvernele PSD- ALDE, în special datorită ultimei trăsnăi fiscale care a fost adoptată la sfârşitul anului trecut şi anume, Ordonanţa 114 cea care instituie suprataxe pentru activele bancare, suprataxe pentru producătorii, transportatorii, distribuitorii şi furnizorii de energie, suprataxe pentru toate companiile din domeniul comunicaţiilor şi stabileşte alte aberaţii care nu au nici un fel de fundament în legităţile economiei de piaţă", a declarat Orban.

Potrivit şefului PNL, prăbuşirea cursului de schimb este şi o consecinţă a deficitului comercial crescând care a ajuns la aproape 15 miliarde de euro în anul 2018.

"Presiunea acestui deficit comercial pusă asupra leului, practic a contribuit într-o măsură semnificativă la căderea leului. Căderea leului va continua pentru că, de fapt, raportul dintre leu şi euro reflectă nişte date economice reale, nu cele coafate care sunt prezentate opiniei publice, care în momentul de faţă sunt extrem de defavorabile în aprecierea activităţii Guvernului", a punctat Orban.

Şeful PNL a anunţat, de asemenea, că partidul său a luat decizia să demareze strângerea de semnături atât la Cameră, cât şi la Senat, în tenativa de convocare a unei sesiuni parlamentare extraordinare.

"Am solicitat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare încă de acum două săptămâni. Din păcate, în timp ce România nu are buget, pe Dragnea şi pe Tăriceanu i-a durut la umbrelă, pentru că erau cu burta la soare sau pe pârtiile de schi, sau i-a durut în beţele de la schi că România nu are buget. Au refuzat convocarea sesiunii extraordinare pentru adoptarea unor acte normative fundamentale, pentru rezolvarea unor situaţii grave din societatea românească. Obiectivul convocării sesiunii extraordinare prin intermediul semnăturilor unei treimi dintre parlamentarii din Camera Deputaţilor, respectiv de la Senat, este acela de a găsi soluţii imediate pentru probleme majore care afectează societatea românească. În primul rând lipsa bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat", a precizat Orban.

În acelaşi timp, liderul PNL a solicitat respingerea în procedură de urgenţă a OUG 114, prin dezbatere parlamentară, "ca un ultim semnal de alarmă pe care îl tragem către aceşti indivizi care îşi bat joc de economia românească".

"De asemenea, considerăm că este necesar un răspuns imediat faţă de creşterea dramatică, îngrijorătoare a fenomenului infracţional în special din cauza celor aproape 14 mii de deţinuţi care au fost eliberaţi din detenţie înainte de termen, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Considerăm că este vital ca în cazul în care Guvernul se face că nu vede ce se întâmplă pe piaţa energiei, în condiţiile în care Guvernul se face că nu vede care este situaţia în domeniul financiar-bancar, şi aici mai fac o singură observaţie, Ministerul Finanţelor şi Guvernul au încercat să se împrumute prin emiterea de titluri de stat şi nu au reuşit la niciuna dintre tentative să obţină toţi banii solicitaţi, şi anume 400 de milioane de ron. Asta arată clar un răspuns nu numai din partea sistemului financiar-bancar, un răspuns din partea cumpărătorilor de titluri de stat care au contribuit la finanţarea cheltuielilor bugetare până acum, că nu mai există nici un pic de încredere în Guvern, că nu mai există nici un pic de încredere în capacitatea Guvernului de a avea politici bugetare şi financiare care să confere cu adevărat posibilitatea rambursării acestor bani împrumutaţi de pe piaţa financiar-bancară", a punctat Orban.

Liberalii au mai decis astăzi să depună proiectul de lege privind abrogarea legii 169 privind recursul compensatoriu însoţit, de asemenea, de o serie de modificări ale Codului penal privitoare la modalitatea de eliberare înainte de termen pentru a mări, practic, durata detenţiei în special pentru infracţiunile comise cu violenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne