Orban: În Săptămâna Mare, nişte nenorociţi, fără frică de Dumnezeu, au forţat modificări la Codurile penale

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Ludovic Orban a criticat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, în termeni extrem de duri modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la Codurile penale, modificări despre care susţine că sunt menite să „îi scape de închisoare pe Tăriceanu şi pe Dragnea şi probabil şi pe alţi ciraci de-ai lor”.

„În loc să fie o miercuri în care românii să se gândească la Săptămâna Mare, să se pregătească pentru Paşte, nişte nenorociţi, fără frica lui Dumnezeu, au forţat modificări la Codul penal şi la Codul de procedură penală, care sunt modificări cu dedicaţie făcute cu scopul de a-l scăpa de închisoare pe Tăriceanu şi pe Dragnea şi probabil şi pe alţi ciraci de-ai lor. Este miercurea neagră, practic, după marţea neagră, iată că PSD-ALDE brevetează şi miercurea neagră. Este deja depăşit orice linie roşie şi gândiţi-vă că acest lucru se petrece exact în ziua în care reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, Comisie care a fost sesizată de Partidul Naţional Liberal, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a venit în misiunea de evaluare a modificărilor la Legile Justiţiei şi la Coduri”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a anunţat că partidul său vrea să atace la Curtea Constituţională modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală.

„Deja, PSD-ALDE au mai avut o tentativă de a modifica Codul penal şi Codul de procedură penală, tentativă care a eşuat tot din cauza faptului că Partidul Naţional Liberal a atacat la Curtea Constituţională atât modificările la Codul penal cât şi modificările Codului de procedură penală. Readuc aminte că 64 din 96 de modificări la Codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale în tentativa anterioară şi de asemenea, cred că 32 din 46 de modificări ale Codului penal au fost de asemenea declarate neconstituţionale ca urmare a sesizărilor depuse de preşedintele Iohannis şi de Partidul Naţional Liberal”, a punctat Orban.

Totodată, liderul liberalilor a reiterat urgenţa ca fiecare român să voteze la referendumul din 26 mai pentru interzicerea amnistiei şi a graţierii şi să voteze împotriva modificării legislaţiei din domeniul Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă.

„Iată, pentru fiecare român, un motiv în plus pentru a se prezenta masiv la vot la referendumul declanşat de preşedintele României. Un vot în favoarea acestui referendum care să interzică amnistia şi graţierea şi, de asemenea, care să interzică modificarea legislaţiei din domeniul Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă, este un vot care poate să anuleze orice tentativă ulterioară de a-i scăpa de puşcărie pe hoţii care au jefuit România. Se ştie că există deja o decizie a Curţii Constituţionale care reglementează clar că odată ce românii se prezintă la un referendum şi votează în favoarea unei probleme, a unei chestiuni, practic, legile nu mai pot fi modificate şi nu mai pot să conţină prevederi contrare voinţei exprimate de cetăţeni în cadrul referendumurilor, aşa-zis consultative”, a precizat Ludovic Orban.

Liderul PNL a ţinut să sublinieze că liberalii vor solicita Curţii Constituţionale „să nu ia în dezbatere până la votul la referendum sesizările noastre, pentru a nu permite lui Dragnea şi lui Tăriceanu să folosească puterea pe care o deţin în statul român pentru a scăpa de rigorile legii şi de consecinţele faptelor de corupţie pe care le-au săvârşit”.

Întrebat cum apreciază schimbările la Codul penal, Orban a declarat că este clar că modificarea făcută „are ca scop să îl scape pe Dragnea de condamnare”. „Ştiţi foarte bine că în penal întotdeauna se ţine cont de reglementarea cea mai favorabilă şi se ţine cont din momentul în care intră în vigoare un act normativ. Pe lângă modificările aduse Codului penal, care, repet, vizează una din infracţiunile pentru care este în momentul de faţă trimis în judecată Liviu Dragnea şi care a şi fost condamnat în primă instanţă în baza acelei infracţiuni. Este clar că modificarea are ca scop să îl scape pe Dragnea de condamnare. De asemenea, se micşorează termenul de prescriere, iar acest lucru poate să-l afecteze şi pe Dragnea dar şi pe Tăriceanu. Vă readuc aminte că de 6 luni de zile, Senatul, în care PSD-ALDE deţin majoritatea, refuză să finalizeze procedura prin care i-a fost solicitată cererea de urmărire penală înaintată de Procurorul General. De 6 luni de zile, călcând în picioare Constituţia, legea, regulamentul Senatului, PSD-ALDE îl protejează pe Tăriceanu şi nu vor să supună la vot solicitarea Procurorului General, cererea de urmărire penală şi e posibil, n-am făcut calculele încă, dar este posibil ca reducerea termenelor de prescriere să-l scape şi pe Tăriceanu de acest nou dosar, care e mult mai serios decât dosarul de mărturie mincinoasă”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, liderul liberalilor a amintit de cei peste 14.000 de deţinuţi care „au fost eliberaţi înainte de termen şi dintre care peste 700 s-au întors înapoi, din cauza faptului că au comis infracţiuni, cele mai multe infracţiuni fiind infracţiuni cu violenţă, pe lângă aceşti aproape 15.000 de deţinuţi eliberaţi înainte de termen din închisori, lăsaţi pe stradă fără niciun fel de program de urmărire şi de reinserţie în social”.

„Vă mai spun eu un lucru foarte grav. Domnul Rareş Bogdan v-a vorbit de cei peste 14.000 de deţinuţi, care au fost eliberaţi înainte de termen şi dintre care peste 700 s-au întors înapoi, din cauza faptului că au comis infracţiuni, cele mai multe infracţiuni fiind infracţiuni cu violenţă, pe lângă aceşti aproape 15.000 de deţinuţi eliberaţi înainte de termen din închisori, lăsaţi pe stradă fără niciun fel de program de urmărire şi de reinserţie în social. Serviciul de probaţiune nu făcea faţă nici la numărul de eliberări înainte de recursul compensatoriu şi nu avea capacitatea să asigure urmărirea şi reinserţia socială a celor eliberaţi din închisori. Odată cu recursul compensatoriu, practic, au fost pierduţi complet de sub control. Pur şi simplu, Guvernul pune în pericol viaţa, integritatea fizică şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean român”, a punctat Ludovic Orban.

În final, liberalul a avertizat că „reducerea fracţiilor pe baza cărora se decide liberarea condiţionată va mai genera încă un val de eliberări înainte de termen, adică va mai creşte numărul de deţinuţi care vor fi eliberaţi din închisori înainte de termen, repet, fără niciun fel de pregătire, fără niciun fel de sistem de urmărire, fără niciun fel de program de reinserţie socială a acestor oameni care sunt eliberaţi înainte de termen din închisori”.

Orban a acuzat , de asemenea, că „aceşti indivizi sunt de-a dreptul iresponsabili, disperarea lor îi duce aproape de demenţă şi aproape de călcarea în picioare a oricărei normalităţi, a oricărei legi şi a oricărei reguli de bun-simţ”, referindu-se la membrii coaliţiei PSD-ALDE care au dispus aceste modificări în Codul Penal.