Orban îi stârneşte pe sindicaliştii din învăţământ: "Educaţia nu e cârciuma sistemului bugetar!"

Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban (www.gov.ro)

Premierul Orban a reuşit să îi nemulţumească pe sindicaliştii din învăţământ după ce a amestecat cuvântul "cârciumă" în explicaţiile pe tema amânării majorării salariilor profesorilor de la 1 septembrie.

"Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad veniturile, e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plată chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi...", a declarat Orban, pentru a explica de ce proiectul de rectificare bugetară prevede amânarea cu un an a majorării salariile cadrelor didactice.

Nemulţumiţi atât de amânarea majorării cât şi de limbajul premierului, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) transmit că "Educaţia nu este 'cârciuma' sistemului bugetar" şi că „intenţia de a nu se acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020 va fi o greşeală enormă, iar consecinţele pot fi neplăcute”.

„Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, citat de Edupedu

De asemenea, sindicaliştii avertizează că dacă majorările salariale nu vor fi acordate, deschiderea anului şcolar ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

„Nemulţumirea angajaţilor din educaţie este foarte mare, având în vedere şi faptul că au fost găsite fonduri pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariaţi. Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate”, atrage atenţia FSLI într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii profesorilor mai atrag atenţia că odată cu începerea noului an şcolar, „personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii.”

„Guvernanţii uită că atunci când au făcut apel la angajaţii din sistemul de educaţie să se implice în noul context generat de COVID-19, toţi angajaţii au fost solidari şi s-au implicat astfel încât elevii să nu aibă de suferit, să fie încheiată situaţia şcolară a fiecărui elev şi să fie susţinute examenele naţionale. Chiar dacă ne-am temut pentru noi şi pentru familiile noastre, pentru elevi şi pentru familiile lor, nu am lăsat garda jos şi ne-am implicat în toate activităţile solicitate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Acum, când e rândul cadrelor didactice să îşi primească drepturile, sunt pur şi simplu lăsate în aşteptare, pentru că înaintea lor sunt alţii care contează sau pentru că altele sunt priorităţile bugetare. Nu e doar o încălcare a legii, ci o lipsă de asumare şi o lipsă de respect şi apreciere faţă de o categorie întreagă de oameni care sunt devotaţi faţă de profesia pe care o au. Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul. Cred cu tărie că această situaţie este încă o dovadă a desconsiderării unui sector de activitate întreg. Guvernul Orban trebuie să găsească soluţii să acorde majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.