Orban: Guvernul pregăteşte cea mai mare escrocherie post revoluţionară. Vâlcov e mintea diabolică din spate

Liderul PNL Ludovic Orban nu vede cu ochi buni înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii, proiectul de suflet al şefului PSD Liviu Dragnea pe care Guvernul Dăncilă se pregăteşte să-l transforme în realitate.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul Dăncilă pregăteşte cea mai mare escrocherie post revoluţionară şi anume, aşa-zisul Fondl Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii, a tras un semnal de alarmă vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Dacă aţi urmărit media naţională ştiţi că Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă care pregăteşte cea mai mare escrocherie post revoluţionară şi anume, aşa-zisul Fondul Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii. Au încercat să adopte o lege, am atacat-o la CCR, a fost declarată neconstituţională legea înfiinţării Fondului Suveran de Investiţii în integralitatea ei. Persistă în acest demers ticălos de jefuire a celor mai importante şi profitabile companii de stat, în încercarea de a atinge câteva obiective. Ce înseamnă acest Fond Suveran de Investiţii? Înseamnă că toate companiile de stat profitabile vor fi puse sub controlul politic al unui om numit de Dragnea, cel mai probabil ministrul Finanţelor sau dacă nu ministrul Finanţelor, apropiatul în ale infracţiunilor domnului Dragnea, Darius Vâlcov, care este, după opinia mea, mintea diabolică din spatele acestui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Deci, punerea tuturor companiilor sub control politic cu câteva obiective. Ce vor să facă? Vor să facă rost de bani gajând creditele sau emisiile de titluri pe care le va face acest Fond Suveran de Investiţii cu acţiunile companiilor de stat cele mai profitabile", a declarat Orban.

Şeful PNL a opinat că din banii astfel obţinuţi vor să facă tot felul de investiţii, fără nici un fel de control public asupra acestor bani obţinuţi pe spezele acţiunilor companiilor deţinute de stat, să facă tot felul de investiţii fără să respecte procedura de achiziţie publică, fără ca aceste investiţii să fie generate de un interes public sau să fie generate de nişte reglementări, de exemplu, cum este master planul de dezvoltare a infrastructurii de transport, un document adoptat, un document aprobat la nivelul Uniunii Europene.

"De asemenea, unul dintre obiectivele ticăloase care este urmărit prin înfiinţarea acestui Fond Suveran de Investiţii este trecerea în proprietate privată, preluarea ostilă a pachetelor majoritare de acţiuni la câteva companii de stat. De ce vă spun lucrul acesta? Pentru că mecanismul gândit este următorul: Administratorii acestui fond se vor împrumuta punând ca garanţie acţiunile companiilor, dacă banii astfel obţinuţi sunt investiţi în lucruri care ulterior nu aduc venituri, de exemplu sunt stabilite investiţii în drumuri sau în tot felul de alte obiective de investiţii sau în sprijinirea anumitor companii care sunt alese fără nici un criteriu, pe ochi frumoşi, dacă banii investiţi nu sunt recuperaţi şi nu pot fi înapoiaţi celor care au cumpărat titlurile sau au creditat acest fond suveran de investiţii, creditorii se vor îndrepta împotriva companiilor de stat şi în felul acesta, printr-un mecanism gândit extrem de perfid, practic, foarte multe companii de stat vor ieşi din proprietatea statului şi vor intra pe mâna unor finanţatori care sunt aleşi pe sponci", a punctat Orban.

Mai mult decât atât, liderul PNL susţine că tot ceea ce va face Fondul Suveran de Investiţii nu va fi controlat nici de Curtea de Conturi.

"Fondul Suveran de Investiţii nu va avea obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, adică vor încredinţa contractele pe ochi frumoşi la firmele de casă şi în mod evident de la aceste firme de casă vor extrage maximum de câştiguri ilicite posibile. De asemenea, vă repet, multe companii de stat îşi vor schimba proprietarul prin intermediul acestui mecanism. PNL se opune categoric acestei diabolice planificări a jefuirii companiilor de stat, o jefuire a companiilor de stat profitabile care, de altfel, a început de la revenirea la putere a PSD-ului. PSD-ul sistematic ia toate profiturile companiilor la bugetul de stat şi, de asemenea, le jefuieşte întreg cash-ul determinând aceste companii să-şi piardă competitivitatea, să-şi piardă profitabilitatea şi să apeleze la diferite mijloace pentru a-şi finanţa proiectele, adică la credite sau la alte forme de finanţare, fiind puse în imposibilitatea de a-şi utiliza cash-ul pentru programele de investiţii, programele de dezvoltare, programele de mentenanţă", a conchis Orban.