Orban, după MCV şi Rezoluţia PE: Un clan de derbedei politici, specializaţi în infracţiuni, au capturat statul român

Comisia Europeană şi Parlamentul European au arătat clar astăzi că Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD-ALDE sunt în afara valorilor europene, în afara principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcţionării Uniunii Europene, a reacţionat liderul PNL Ludovic Orban după raportul MCV şi Rezoluţia PE privind statul de drept din România.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Coaliţia PSD-ALDE a scris o nouă "marţi neagră" în istoria României de după 1 ianuarie 2007, mai precis de la integrarea României în Uniunea Europeană, a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Astăzi se vede cu ochiul limpede că un clan de derbedei politici, specializaţi în infracţiuni, au capturat statul român şi folosesc puterea obţinută în alegeri nu pentru a servi interesul cetăţeanului român, ci pentru a-şi rezolva problemele personale, şi pentru a încerca să scape de consecinţele infracţiunilor pe care le-au săvârşit de-a lungul carierei lor politice. Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rezoluţia Parlamentului European arată foarte clar că Dragnea şi Tăriceanu şi camarila din jurul lor sunt antieuropeni şi sunt împotriva Uniunii Europene, şi pun în pericol toate beneficiile cetăţenilor români de pe urma apartenenţei României la Uniunea Europeană", a declarat Orban.

Potrivit şefului PNL, de la recomandările formulate de plenul comisiei de la Veneţia, atunci când i-am avertizat şi pe Dragnea şi pe Tăriceanu că suntem în ceasul al doisprezecelea, că urmează raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi rezoluţie a Parlamentului European, Dragnea şi Tăriceanu au continuat cu agresiunea sistematică împotriva independenţei justiţiei, împotriva recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia şi împotriva tuturor punctelor de vedere şi avertismentelor exprimate de oficialii europeni.

"Au demarat procedura de revocare a Procurorului General în condiţiile în care recomandarea comisiei de la Veneţia era foarte clară de a modifica legile Justiţiei şi de a reechilibra mecanismul de numire, respectiv de revocare a procurorilor şefi. Au trecut pe repede înainte prin Parlament Ordonanţa 92, deşi punctele de vedere exprimate privitoare la Ordonanţa 92 au fost critice şi clare exprimate de oficialii europeni şi de reprezentanţii comisiei de la Veneţia. Mai mult decât atât, încălcând chiar solicitarea formulată de Florin Iordache în plenul comisiei de la Veneţia, şi anume cererea de asistenţă din partea experţilor comisiei de la Veneţia şi a experţilor Comisiei Europene în elaborarea legislaţiei penale şi a legilor Justiţiei, refuzând prin votul lor, atât în Biroul permanent al Camerei cât şi în plenul Camerei Deputaţilor, propunerea formulată de PNL, şi anume a ceea de a cere asistenţă experţilor Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia", a punctat Orban.

Liderul PNL a făcut trimitere la celebra cugetare "Cine seamănă vânt, culege furtună".

"Astăzi se vede clar, atât prin rezoluţia Parlamentului European cât şi prin raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare adoptat de Comisia Europeană, că Uniunea Europeană nu mai tolerează derapajele grave ale actualei puteri de la principiile, valorile şi reglementările Uniunii Europene. Am să citez numai câteva solicitări din raportul MCV, nou adăugate în raportul anual privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Suspendarea imediată a implementării legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă subsecvent; Revizuirea legilor Justiţiei, luând în considerare în integralitate recomandările formulate în cadrul MCV şi emise de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor împotriva Corupţiei; Suspendarea imediată a procedurilor aflate în derulare de demiterea şi de numirea procurorilor şefi; Relansarea procesului de numire a procurorului şef DNA; Recomandarea Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă de management a inspecţiei judiciare interimare. De asemenea, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi redeschiderea procesului de revizuire a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Mai mult decât atât, pentru prima oară, necaracteristic pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare, se face apel la asigurarea libertăţii mass-media, care Comisia Europeană consideră că este afectată. Acest aspect este prevăzut şi în rezoluţia Parlamentului European", a precizat Orban.

În acest context, preşedintele PNL a subliniat că, în cazul în care actuala coaliţie majoritară va persista în atitudinea antieuropeană, în sfidarea sistematică a reglementărilor a principiilor, valorilor care stau la baza UE, a recomandărilor formulate de Parlamentul European, de Comisia Europeană, riscăm ca România să sufere de pe urma golăniei politice a celor care întâmplător se află astăzi la putere în ţară şi riscăm, de asemenea, ca fiecare cetăţean să sufere de pe urma lipsei totale de raţiune a celor care ne guvernează astăzi.

Jurnaliştii au vrut să ştie cum vede liderul PNL opinia senatorului PSD Şerban Nicolae care susţinea că trebuie să preluăm modelul Ungariei.

"În Parlamentul European au votat împotriva rezoluţiei parlamentarii FIDES, parlamentarii eurosceptici şi extremiştii şi parlamentarii din grupul socialist şi grupul ALDE din România. În grupul socialist au votat în favoarea rezoluţiei, din care face parte PSD, 135 de deputaţi, doar 23 au votat împotrivă din care jumate sunt europarlamentarii reprezentând PSD. În grupul ALDE au votat pentru rezoluţie 51 de europarlamentari , votând împotrivă doar 8 europarlamentari, dintre care 3 sunt ALDE de România. Deci practic toate familiile politice, normale, pro-europene, democratice, au votat această rezoluţie. E un semnal de alarmă care arată clar că în familiile lor politice PSD şi ALDE sunt în afara Uniunii Europene şi riscă să scoată România din Uniunea Europeană, în cazul în care nu vor ţine cont de recomandările formulate de instituţiile europene", a menţionat Orban.