Orban, după discuţiile cu USR: Nu cred că aceasta va fi poziţia lor, este o poziţie nerezonabilă!

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Liderul PNL, Ludovic Orban, premierul desemnat de preşedintele Iohannis, a catalogat drept nerezonabilă poziţia USR care a condiţionat votul pentru guvernul său de votarea unor proiecte de lege. Potrivit lui Orban, nu se poate ca liberalilor să li se ceară lucruri care nu depind de ei.

"Ştiu că am văzut o declaraţie anterioară, în care, într-un fel condiţionau susţinerea învestirii Guvernului de reuşita acestor proiecte. Aici, vă spun sincer că nu cred că aceasta va fi poziţia lor, pentru că este o poziţie nerezonabilă.

Nu poţi să ceri Partidului Naţional Liberal decât ceea ce poate să dea Partidul Naţional Liberal şi anume să susţină proiectele respective pe care noi oricum le susţinem, pentru că unele dintre ele sunt proiectele noastre, iniţiativa de revizuire a Constituţiei, care cuprinde şi iniţiativa Fără Penali, este un proiect comun, care a fost înaintat de parlamentarii Partidului Naţional Liberal şi de parlamentarii USR.

De asemenea, în privinţa iniţiativei separate Fără Penali, chiar dacă nu noi am derulat campania respectivă, Partidul Naţional Liberal în frunte cu mine am semnat iniţiativa Fără Penali şi întotdeauna am acordat sprijin pentru adoptarea acestei iniţiative. Pe alegerile în două tururi sunt trei proiecte de lege înaintate Parlamentului, dintre care unul este înaintat chiar de Partidul Naţional Liberal.

Repet, nu poţi să condiţionezi Partidul Naţional Liberal de lucruri pe care nu le poate oferi Partidul Naţional Liberal. Noi nu putem decât să facem ceea ce am făcut până acum, în ultimii trei ani de zile, să susţinem anumite puncte de vedere şi în privinţa mediului de exemplu, posibilitatea ca organizaţiile neguvernamentale să poată să fie custozi în Parcurile Naţionale", a declarat Orban, după întâlnirea cu Barna.

Liderul PNL a mai reamintit că PNL şi USR au avut împreună multe iniţiative şi s-au angajat împreună în bătălia contra PSD, astfel că în virtutea acestui parteneriat contează pe susţinerea USR.

"Împreună am atacat la CCR şi am şi câştigat la CCR, adică sunt puncte în care noi deja ne-am înţeles, iar eu vă spun sincer, eu cred că lucrurile sunt foarte simple. Noi nu suntem parteneri de ieri de astăzi, suntem nişte parteneri, care ne-am angajat într-o bătălie împotriva PSD, în care am oprit împreună Codul Penal, Codul de Procedură Penală, o mulţime de iniţiative pe care le-am atacat împreună la CCR şi în care am reuşit să împiedicăm intrarea în vigoare a foarte multor prostii pe care a vrut să le facă PSD.

Cred că acest parteneriat este un parteneriat onest din partea Partidului Naţional Liberal şi contez pe susţinerea USR în învestirea Guvernului. Pentru că nu pot să îmi imaginez că ar putea un partid de opoziţie, care a fost alături de noi atâta timp, care a luptat împotriva PSD, că ar putea să contribuie în vreun fel la menţinerea Palatului Victoria, a Vioricăi Dăncilă, candidatul la preşedinţia României din partea PSD, să îi creeze vreo formă de a ajuta, ca să nu mai spun că în fiecare zi în care acest Guvern demis, nelegitim, rămăşiţe de Guvern, rămâne la putere, se întâmplă o mulţime de nenorociri, care afectează România", a declarat Orban.

Reamintim că liderul USR, Dan Barna, a declarat astăzi după discuţiile cu Ludovic Orban că va susţine Guvernul Orban doar în cazul în care va fi găsită o majoritate parlamentară care să susţină o serie de inţiative dorite de USR, respectiv:

"1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.

2. Adoptarea iniţiativei 'Fără Penali în Funcţii Publice' pentru care au semnat peste un milion de români.

3. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne