Orban, după discuţiile cu Ponta: Sunt optimist. Eu am încredere că până la final ne vom înţelege

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul desemnat Ludovic Orban a transmis, la finalul întrevederii cu reprezentanţii Pro România care a avut loc la Parlament, că "a neînvesti Guvernul înseamnă a fi complice la toate mizeriile pe care le face PSD". Deşi Victor Ponta a precizat că nu va vota noul Guvern liberal, Orban s-a arătat optimist că până la urmă va primi susţinerea parlamentarilor Pro România. Va urma în curând o nouă întâlnire între cei doi lideri politici.

Reporter: Aveţi o primă concluzie?

Orban: Mi s-a părut că ne-am înţeles, că România are nevoie de un Guvern, care să asigure stabilitate, să elaboreze Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi de asemenea, să rezolve marile probleme cu care se confruntă astăzi România. A fost o discuţie pozitivă în care am depăşit, cel puţin din punctul nostru de vedere, puncte de diferenţă. Eu am încredere că până la final ne vom înţelege şi că vom putea obţine susţinerea parlamentarilor de la Pro România.

Reporter: Un proiect de buget clar şi un calendar la fel de clar pe anticipate.

Orban: Sigur că un proiect de Lege a bugetului de stat nu a fost în stare Guvernul să-l elaboreze nici până acum, ba chiar există foarte mulţi ordonatori principali de credite, care nici măcar Ministerul Finanţelor a făcut adrese de revenire acum două sau trei zile către ordonatorii principali de credite, ca să solicite proiectul de buget din partea ordonatorilor principali de credite, evident, liniile mari ale bugetului, indicatorii macroeconomici mari, pe baza căruia se construieşte bugetul şi principalele categorii de cheltuieli, astfel de lucruri, în mod evident, suntem pregătiţi şi acum să prezentăm.

Nu am ajuns încă în faza de detaliu referitoare la proiectul de buget şi la alte elemente ale programului de guvernare. Pe de altă parte, am discutat puncte în care ne-am înţeles, reducerea subvenţiei pentru partide. I-am readus aminte partenerului de discuţie că Partidul Naţional Liberal a formulat un amendament la Legea bugetului de stat, exact în acest sens şi, evident, când elaborăm bugetul, noi vom respecta acel amendament pe care l-am înaintat la bugetul de stat pe 2018.

De asemenea, suntem deschişi pentru o discuţie privitoare la posibilitatea organizării de alegeri anticipate, sigur că aici i-am spus foarte clar că e necesar un acord politic, prin care formaţiunile politice care se înţeleg să deţină jumătate din Parlament, astfel încât să avem garanţia că nu aruncăm ţara în criză, fără să fim siguri că investirea a două Guverne, investirea succesivă a două Guverne, va fi respinsă, astfel încât să se creeze condiţiile constituţionale pentru anticipate, dar i-am readus aminte că toate deciziile noastre şi declaraţiile noastre publice, au fost în sensul ăsta, că preferăm ca puterea să se întoarcă la popor, ca cetăţenii să dea un Parlament legitim, care să corespundă opţiunilor politice actuale ale populaţiei, care sunt nediferite faţă de ponderea politică a partidelor în Parlament.

Sunt şi alte elemente în care am făcut paşi înainte, a rămas să avem runda a doua, discuţia decisivă şi eu vă repet, după cum au decurs discuţiile, eu sunt optimist.

Reporter: Au fost discuţii legate şi de portofolii? Au cerut vreun minister?

Orban: Nu, nu au fost. Pe de altă parte, în mod evident, fiind vorba de un sprijin parlamentar, noi nu refuzăm posibilitatea ca orice formaţiune să participe cu ideile, propunerile şi chiar cu expertiza de care dispun, dar nu a fost nicio discuţie referitoare la vreun portofoliu ministerial. Nici ei nu au cerut şi nici noi nu am oferit.

Reporter: Victor Ponta spunea că aşteaptă să vadă în ce măsură vă înţelegeţi cu celelalte 5 partide pentru a vedea dacă va vota Guvernul sau nu.

Orban: Eu vă răspund că, exact ca la moţiunea de cenzură, este necesară participarea tuturor partenerilor pentru a garanta 100% învestirea Guvernului şi eu voi face tot ceea ce este necesar, voi arăta întreaga deschidere şi disponibilitate la dialog şi la înţelegere pentru a obţine această garanţie că, Guvernul va fi învestit.

Sigur că, dacă unul dintre partenerii, care au contribuit la moţiune, până la urmă ar ajunge să ia o decizie şi să nu sprijine Guvernul, deşi eu nu pot să îmi imaginez o asemenea situaţie, repet, a nu învesti Guvernul înseamnă a menţine la putere Guvernul demis şi eşuat - cum zice preşedintele României - Dăncilă, înseamnă a fi complice cu toate porcăriile şi mizeriile pe care le fac reprezentanţii PSD în toate ministerele şi în toate agenţiile. Lucruri care au început să se vadă din ce în ce mai clar în media.

Dar, în mod evident, şi în situaţia în care, să spun, într-un mod în care mie îmi este greu să înţeleg o astfel de situaţie, s-ar ajunge ca unul dintre parteneri să nu vină, totuşi la vot, putem să continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenţi, cu parlamentari care nu ştim dacă au rămas sau nu în ALDE şi, de asemenea, şi cu parlamentari care încă sunt în PSD, care înţeleg necesitatea învestirii unui Guvern.

Reporter: Din calculele pe care le aveţi, ar putea să treacă acest Guvern de vot şi fără Pro România?

Orban: Cu siguranţă, la finalul primei runde de negocieri, vom face o analiză a situaţiei, vom evalua voturile certe şi vom vedea câte voturi mai sunt necesare pentru învestire.

Reporter: Spunea Victor Ponta, că pentru siguranţă este nevoie de o nouă listă de semnături, aşa cum s-a întâmplat la moţiunea de cenzură şi după ce va vedea lista cu semnăturile parlamentarilor de dreaptă, atunci va considera dacă este nevoie să semneze şi parlamentarii Pro România.

Orban: Vă daţi seama că noi purtăm discuţii oficiale cu reprezentanţii autorizaţi ai conducerii formaţiunilor politice care ne sunt partenere. Eu nu pot să le cer, dacă există o decizie politică din partea partenerilor noştri de a susţine Guvernul, eu nu pot să le cer, ca o măsură de siguranţă suplimentară, să semneze parlamentarii.

Dacă decizia politică este de a susţine Guvernul, eu am încredere în conducerea fiecărei formaţiuni în parte că parlamentarii formaţiunii respective vor vota învestirea Guvernului. Nu mai suntem în situaţia votului la moţiunea de cenzură. La moţiunea de cenzură, dacă vă aduceţi aminte, am motivat necesitatea de a aduna un număr minim de 233 de semnături, care să ofere garanţia succesului moţiunii de cenzură, pentru că semnătura reprezintă, practic, un angajament de vot la moţiunea de cenzură şi am vrut să nu irosim glonţul de argint, singurul glonţ de argint, depunând moţiunea de cenzură într-un moment în care nu aveam toate semnăturile. Acum suntem într-o situaţie diferită, nu mai avem timp să convingem oamenii, noi suntem obligaţi, conform prevederilor constituţionale, ca în termen de maxim zece zile, să venim cu lista Guvernului şi cu programul de guvernare, în faţa Parlamentului.

În plus, ar fi un semn de neîncredere, dacă ar exista un acord din partea conducerilor partidelor partenere să se facă şi o astfel de listă de semnături. Este un amănunt care, după părerea mea nu este extrem de important.

Reporter: Un acord de susţinere şi colaborare la nivel parlamentar, au mai fost astfel de acorduri, UDMR a făcut cu PSD, în trecut, tocmai pentru susţinerea Guvernului.

Orban: În cazul în care va fi necesar un astfel de acord, cu siguranţă, în runda a doua de discuţii, vom lua o decizie în acest sens.

Reporter: Cine ar trebui să-şi asume, eventual o a doua amânare a examenului de rezidenţiat până pe 24 octombrie, dacă nu avem un ministru al Educaţiei, se poate amâna din nou examenul.

Orban: Deci, Guvernul şi-a demonstrat incapacitatea prin faptul că nu a fost în stare să organizeze examenul de rezidenţiat la timp. Dacă nu vor fi în stare să-l organizeze, examenul de rezidenţiat va fi una dintre priorităţile Guvernului nostru. Mai mult decât atât, ne gândim la numărul de locuri care vor fi scoase la concurs în cadrul examenului de rezidenţiat pentru că mi se pare foarte ciudat să scoţi la concurs un număr de locuri cu 466 de locuri mai puţin decât anul trecut. În condiţiile în care ştim foarte clar că este nevoie de medici.

De altfel, vă spun sincer, că mă gândesc foarte serios, vom analiza şi modul în care funcţionează acest sistem în alte ţări europene. Mi se pare, totuşi, că această formă de examinare este o formă de examinare, care nu este absolut necesară, pentru că trebuie să vă gândiţi, că toţi cei care participă la acest examen de rezidenţiat sunt absolvenţi ai facultăţilor de profil, sunt oameni, care au fost la studii şi au învăţat ani de zile, ca să capete dreptul de a profesa această meserie nobilă şi dacă nu iau examenul de rezidenţiat, după ce au dat examenele la finalul facultăţi, ei nu pot să îşi profeseze meseria, nu pot să activeze în profesia pentru care s-au pregătit.

Deci, oricum, va fi o prioritate pentru Guvernul nostru, vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenţi să profeseze.

Reporter: Domnule preşedinte, dacă nu coagulaţi o majoritate pentru învestirea Guvernului, renunţaţi la mandat?

Orban: Vom coagula o majoritate.

Reporter: V-aţi făcut o schiţă pentru calendarul de săptămâna viitoare? Am putea să avem audieri şi pot în Plenul Reunit până la finalul săptămânii?

Orban: Noi vom respecta termenul constituţional, la finalul rundei a doua de negocieri, vom înainta Parlamentului, lista miniştrilor şi programul de guvernare. Ulterior, nu mai depinde de noi.

Sigur că noi ne dorim un calendar cât mai rapid de audiere a candidaţilor de miniştri în Comisii şi ulterior de vot în Plen pentru Guvern, dar acest lucru depinde de Parlament , de Birourile permanente reunite ale celor două Camere şi, aici, ne îngăduim să le atragem şi lor atenţia, că orice zi de întârziere în derularea procedurii de învestire a Guvernului, ţine la Palatul Victoria un Guvern nelegitim, un Guvern care face rău în fiecare zi românilor şi un Guvern care a fost demis prin moţiune de cenzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne