Orban, discuţie cu Isărescu despre situaţia economică a României. Avertismentul şefului BNR

Presedintele PNL Ludovic Orban, intalnire cu Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Presedintele PNL Ludovic Orban, intalnire cu Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. (PNL)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avut, luni, o întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu la sediul Băncii Centrale. Scopul acestei întrevederi a fost, printre altele, aflarea situaţiei macroeconomice a României, informează revista22.ro

Întâlnirea liderului PNL cu Mugur Isărescu a avut loc în contextul în care PNL şi-a asumat guvernarea, după demiterea Guvernului Dăncilă prin moţiunea de cenzură. Astfel, potrivit unor oficiali din BNR, Ludovic Orban dorea să ştie care este situaţia economică la acest moment, motiv pentru care guvernatorul Isărescu i-ar fi expus tabloul macroeconomic al ţării, precizând care sunt punctele vulnerabile din punct de vedere economic.

”Mi se pare perfect normală o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale şi de altfel noi am fost într-o comunicare şi într-o colaborare constantă cu guvernatorul Băncii Naţionale şi în general cu echipa de experţi de la nivelul BNR. E normal să discut cu guvernatorul BNR privitor la situaţia economică şi la evaluările care există la nivelul BNR privitor la toate aspectele economice şi numai”, a declarat Orban după întrevederea cu Isărescu.

Potrivit participanţilor la discuţii, guvernatorul BNR s-a arătat îngrijorat de dimensiunile deficitului bugetar şi al celui de cont curent, precizând că, dacă pe termen scurt situaţia este gestionabilă, este totuşi nevoie de reforme structurale.

”Dacă aceste reforme nu se fac, corecţiile vor fi făcute de forţele pieţei cu mai mare brutalitate”, l-a avertizat Mugur Isărescu pe Ludovic Orban.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri, că va continua în cursul zilei de luni şi marţi consultările avute cu partidele parlamentare privind componenţa noului Executiv şi că, până cel târziu marţi, va desemna şi noul premier. După toate probabilităţile, Ludovic Orban urmează să fie desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de şef al noului Executiv.