Orban: Dacă Guvernul se încăpăţânează să răspundă la comenzile infractorilor, riscăm activarea art. 7 din Tratatul UE

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Parlament, despre “frenezia cu care infractorii care trag de sforile marionetelor care guvernează pun la cale noi OUG în domeniul justiţiei”.

“Aţi văzut soarta OUG 13, aţi văzut soarta OUG 7 care a trebuit să fie modificată. Aţi văzut, în general, soarta tuturor actelor normative cu care au agresat cei care conduc astăzi România, sistemul de justiţie din România. De data aceasta lucrurile sunt mult mai grave”, a afirmat liderul liberalilor.

Totodată, Orban a avertizat că, dacă puterea va continua în aceeaşi direcţia, România riscă să fie vizată de "opţiunea nucleară" la nivelul UE, respectiv activarea articolului 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot.

“În cazul în care acest Guvern se încăpăţânează să răspundă la comenzile infractorilor, să emită noi OUG împotriva independenţei justiţiei, împotriva tratatelor la care suntem parte, împotriva articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene privitor la statul de drept. Este iminentă declanşarea procedurilor, în baza art. 7 din Tratatul Uniunii Europene. Există un risc major ca la nivelul Uniunii Europene să înceapă această procedură privitoare la România şi am fi într-o situaţie penibilă şi fără precedent, ca procedura privitoare la art. 7, care duce la suspendare dreptului de vot al ţării respective, să se declanşeze împotriva ţării care deţine Preşedinţia Uniunii Europene. Astăzi, în Biroul Executiv, am luat decizia de a iniţia o moţiune împotriva ministrului Tudorel Toader, moţiune care va fi depusă la Senat în cursul acestei săptămâni”, a precizat liderul PNL.

În acelaşi timp, Ludovic Orban a anunţat decizia partidului său de “a reveni cu Proiectul de hotărâre pe care l-am iniţiat şi anume Proiect de hotărâre care să fie adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului, prin care Parlamentul României să solicite expertiză, participarea unor experţi din partea Comisiei Europene, din partea Comisiei de la Veneţia şi din partea GRECO, pentru elaborarea unor modificări la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală, legile Justiţiei, care să fie în conformitate cu Tratatele la care suntem parte, cu bunele practici la nivel european, cu tot ceea ce stă la baza funcţionării unui stat de drept care asigură independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţenilor la actul de justiţie”.