Orban: Dacă DIICOT şi-ar fi făcut treaba în cazul Dăncilă, poate că o asemenea ieşire nu s-ar mai fi petrecut

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat luni, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Parlament, demisia premierului Viorica Dăncilă, după “gafa monumentală” comisă în vizita pe care aceasta a efectuat-o în Statele Unite.

“Declaraţia făcută de premier generează noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României. Aş menţiona că de câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să obţină statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate”, afirmă Orban.

Liderul liberalilor este de părere că declaraţia făcută de prim-ministrul Dăncilă “aruncă în aer toate eforturile făcute de diplomaţia românească pentru a obţine această poziţie onorantă pentru România de membru nepermanent în Consiliul de Securitate”.

“Aţi remarcat reacţia imediată şi anume, anularea vizitei unui şef de stat ca urmare a declaraţiei date de premierul Dăncilă. În spatele acestei decizii se arată foarte clar dezacordul total faţă de declaraţiile premierului român. La nivelul Uniunii Europene, cu siguranţă, imaginea României va fi profund afectată, pentru că îi readuc aminte doamnei Dăncilă că nu vorbeşte în calitate de persoană particulară ci vorbeşte în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că orice declaraţie face, o face din această poziţie oficială”, a precizat preşedintele PNL.

Ludovic Orban a continuat în aceeaşi notă critică, explicând că “aici nu mai este vorba despre nedumeriri sau de ridicări din umeri sau de zâmbete condescendente la adresa multiplelor gafe făcute de Dăncilă”.

“Aici nu mai este vorba să confunzi capitalele diferitelor ţări în care eşti în vizită, nu mai este vorba despre pocirea numelor de premieri, de şefi de guverne din ţările cu care ai relaţii internaţionale, este vorba despre o declaraţie pe un subiect extrem de delicat în care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declaraţii pentru că, în conformitate cu Constituţia României, conducătorul politicii externe, cel care în ultimă instanţă ia deciziile legate de politică externă, este preşedintele României. Solicităm demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă şi poate, dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare în momentul în care am formulat sesizarea privitoare la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului, poate că o asemenea ieşire, o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi petrecut”, a declarat preşedintele PNL.

Reamintim că Premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român." Detalii aici.

Nu a durat mult şi premierul a făcut un pas în spate, explicând că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală. În acelaşi timp, şefa Executivului s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne