Orban: Cel mai probabil starea de alertă va fi prelungită, dacă nu apar ameliorări!

Ludovic Orban - gov.ro
Ludovic Orban - gov.ro (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că starea de alertă va fi prelungită “cel mai probabil” cu alte 30 de zile, adăugând că nu se va lua în calcul aplicarea de noi restricţii pe lângă cele deja intrate în vigoare. De asemenea, liderul PNL a susţinut că, în contextul nivelului actual al numărului zilnic de noi infecţii cu coronavirus, alegerile locale pot fi organizate şi desfăşurate fără niciun fel de probleme.

“Orice decizie [privind prelungirea stării de alertă – n.r.] va ţine cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative [a numărului de cazuri de noi infecţii – n.r.], cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a precizat Orban.

De asemenea, premierul a afirmat că urmează să fie analizate o serie de solicitări pentru a se permite desfăşurarea anumitor activităţi în perioada stării de alertă.

“Sigur, vom ţine cont de punctul de vedere al specialiştilor din grupul de suport tehnico-ştiinţific din Comisia anti-Covid, şi în funcţie de evaluările pe care le vom avea vom lua şi deciziile politice”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă Guvernul ia în considerare adoptarea unor măsuri şi restricţii suplimentare, Orban a declarat că, în prezent, nu se mai analizează nicio restricţie.

“Nu, în momentul de faţă nu mai analizăm nicio restricţie şi nu ne dorim impunerea niciunei alte restricţii. De altfel, aţi văzut că am preferat şi am adoptat două măsuri: limitarea programului la terase şi portul măştii în spaţiile aglomerate unde nu e posibilă asigurarea distanţei fizice de protecţie. Astea sunt singurele măsuri de restricţii şi ele nu afectează desfăşurarea activităţilor economice pentru că obiectivul nostru este acela de a nu mai afecta în niciun fel economia prin măsurile pe care le luăm. Dimpotrivă, toate măsurile pe care le-am adoptat în planul de investiţii şi relansare economică să demareze”, a explicat premierul.

În ceea ce priveşte prelungirea măsurii de limitare a programului pentru terase, măsură valabilă pentru doar 14 zile, Orban a precizat că, în funcţie de evoluţia situaţiei din punct de vedere epidemiologic şi dacă lucrurile se vor îndrepta spre o ameliorare, “cu siguranţă că ne gândim la o altă soluţie”.

Totodată, liderul PNL este de părere că, în contextul nivelului actual al numărului de cazuri de infecţii cu coronavirus, aşa cum a fost înregistrat în ultimele două săptămâni, desfăşurarea alegerilor locale poate avea loc fără probleme, în special după adoptarea regulilor specifice pentru desfăşurarea campaniei şi organizarea scrutinului.

“Dacă ne uităm la evoluţia în ultimele două săptămâni putem constata că am reuşit să oprim creşterea. Este un lucru extrem de important. Creşterea numărului de cazuri este extrem de mică, iar dacă luăm pe săptămâni vedem că există o limitare clară a răspândirii virusului. Sigur, orice măsură ia Guvernul, oricâte amenzi dăm, oricâte decizii legate de organizarea diferitelor tipuri de activităţi luăm avem nevoie de colaborarea oamenilor. Din punctul meu de vedere, la nivelul actual de cazuri zilnice, care s-au înregistrat în ultimele două săptămâni, se pot organiza alegerile. Iar odată cu adoptarea regulilor de desfăşurare a campaniei şi de organizare a votului care să reducă la maxim riscul de răspândire nu există niciun fel de problemă în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor”, a conchis Ludovic Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne