Orban: Ceea ce au făcut Dragnea şi Tăriceanu reprezintă o uzurpare de calitate, un abuz

Poziţia exprimată de liderii PSD şi ALDE în numele Parlamentului riscă să creeze o dispută de care România nu are nevoie cu administraţia americană şi care riscă să afecteze parteneriatul strategic, a avertizat liderul PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Poziţia exprimată de deputatul Dragnea şi de senatorul Tăriceanu cu privire la reacţia SUA pe tema legilor Justiţiei este a lor personal, deci nu are calitatea să angajeze Parlamentul României, a atras atenţia miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Ceea ce au făcut reprezintă o uzurpare de calitate, un abuz, iar parlamentarii PNL s-au delimitat şi se vor delimita categoric de poziţia exprimată de deputatul Dragnea şi de senatorul Tăriceanu, care riscă să creeze o dispută de care România nu are nevoie cu SUA, cu administraţia americană, şi care riscă să afecteze parteneriatul strategic dintre SUA şi România", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Liderul PNL a subliniat că poziţia Departamentului de Stat reflectă şi punctul de vedere exprimat public de PNL încă de la apariţia Ordonanţei 13 şi apoi, în august, a propunerilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

"Suntem îngrijoraţi şi vom încerca să ne mobilizăm pentru a respinge aceste modificări la legile justiţiei, în special punctele care riscă să afecteze independenţa puterii judecătoreşti, funcţionarea autonomă a sistemului de justiţie şi care riscă să pună stavilă luptei anticorupţie, cum ar fi înfiinţarea Direcţiei Speciale pentru Investigarea Procurorilor şi Judecătorilor, cum ar fi prevederea care lasă în aer Inspecţia Judiciară, urmând să fie dată o lege specială care nu se ştie dacă se va mai da — practic, desfiinţează Inspecţia Judiciară aşa cum este astăzi în subordinea CSM", a precizat Orban.

În opinia şefului PNL, modificările la legile justiţiei încalcă autonomia procurorului de caz, apreciind, totodată, că răspunderea magistraţilor trebuie să fie stabilită printr-o lege specială.

"Nu susţinem cozile de şopârlă băgate în lege, în baza ideii de răspundere a magistraţilor, care sunt extrem de periculoase. Aici, noi susţinem adoptarea unei legi speciale privind răspunderea magistraţilor, care să fie făcută, în mod evident, cu o dezbatere publică largă, cu participarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi cu participarea amplă a societăţii civile", a punctat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne