Orban anunţă un jaf de proporţii: PSD-ALDE a pus ochii pe banii de pensii a şase milioane de români

PNL respinge categoric tentativa PSD-ALDE de a-i lăsa fără pensie pe cei şase milioane de contribuabili la fondul de pensii privat, a afirmat liderul PNL Ludovic Orban, care anunţă o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor pe această temă.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Şase milioane de contribuabili la Pilonul II de pensii riscă să rămână fără pensia suplimentară la care au dreptul, a avertizat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Ceea ce părea a fi doar un zvon, şi anume tentativa PSD- ALDE de naţionalizare a Pilonului II de pensii, iată că prinde contur. Şase milioane de contribuabili la Pilonul II de pensii riscă să rămână fără pensia suplimentară la care au dreptul, în momentul în care vor atinge vârstă de pensionare. Încă de la începutul guvernării, majoritatea guvernamentală şi liderii Dragnea şi cu Tăriceanu pregătesc naţionalizarea Pilonului II de pensii. Practic, ce vor să facă: Vor să determine un număr cât mai mare dintre persoanele active, persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii, vor să-i determine să nu mai plătească contribuţia la Pilonul II de pensii inventând tot felul de minciuni despre Pilonul II de pensii, despre companiile private care administrează aceste fonduri, despre aşa-zisele randamente de la Pilonul I de pensie, adică fondul de pensii public", a declarat Orban.

Şeful PNL a ţinut să facă o serie de "clarificări" legate de ceea ce înseamnă Pilonul II de pensii.

"Deoarece perspectivele de evoluţie ale fondului public de pensii sunt extrem de pesimiste, pentru că se cunoaşte foarte bine că numărul pensionarilor va fi în creştere, în timp ce numărul persoanelor active, care plătesc contribuţia la fondul de pensie, va fi în scădere. La ora actuală, gradul de înlocuire a salariului de către pensie, în sistemul de pensii bazate pe contributivitate este de aproximativ 44-45%. Perspectivele pe termen mediu şi lung, pe 20, 25, 30 de ani indică riscul ca cei care se vor pensiona peste 25 de ani, peste 30 de ani, să nu mai aibă grad de înlocuire al salariului de către pensie nici măcar cu 25% din valoarea salariului. Adică, din cauza reducerii numărului de salariaţi şi din cauza creşterii numărului de pensionari, dependenţa strictă furnizată de sistemul public de pensii va duce la scăderea dramatică a pensiilor celor care se vor pensiona", a explicat Orban.

Potrivit liderului PNL, cunoscând aceste prognoze, aceste previziuni care au fost făcute de specialişti, pe perioada guvernării liberale s-a introdus o reformă pur liberală şi anume, înfiinţarea Pilonului II şi Pilonului III de pensii.

"Pilonul II de pensie ce înseamnă? Înseamnă că un procent din contribuţia pe care o plăteşte fiecare angajat se duce într-un cont individual al persoanei care contribuie, persoana deţine drept de proprietate asupra banilor respectivi, banii fiecărui contribuabil sunt investiţi în acţiuni, în titluri de stat, în alte forme de plasamente, ei generând venituri din randamente. Adică, creşterea acestei sume pe care o depune fiecare contribuabil în fiecare an. Pe primii zece ani de administrare randamentul mediu al acestor fonduri din Pilonul II de pensii a fost de 5,2%, dintre cele mai mari randamente din Europa. Perspectivele de acordare a pensiei suplimentare din Pilonul II de pensii care este construită pe sistem de fond de acumulare de fond de investiţii oferă garanţia compensării pierderilor de fonduri din sistemul public", a precizat Orban.

Preşedintele PNL a remarcat că, de altfel, viziunea care a stat la baza acestei reforme liberale a pensiilor a fost aceea ca o pondere din ce în ce mai mare, treptat, din contribuţia pe care o plăteşte un angajat, să fie transferată către Pilonul II de pensii.

"Conform legii, de la 5,1 ar fi trebuit ca procentul de contribuţie la Pilonul II de pensii, să crească în acest an la 6%. Primul pas pentru distrugerea fondurilor de pensii private a fost făcut prin scăderea procentului de la 5,1 la 3,75. Al doilea pas este în pregătire, Guvernul intenţionând să-i determine pe toţi contribuabilii la Pilonul II de pensii să-şi exprime opţiunea dacă vor sau nu mai vor să contribuie la Pilonul II de pensii. Care este obiectivul real al partidelor aflate la guvernare PSD-ALDE, este un obiectiv meschin, şi anume acela de a creşte în mod artificial sumele de bani care se încasează la fondul public de pensii astfel încât, să aibă resurse ca să poată să crească pensiile pensionarilor care se află în plată astăzi", a afirmat Orban.

În opinia liderului liberal, al doilea obiectiv pervers pe care îl urmăresc este acela, ca urmare a scăderii numărului de contribuabili, firmele care administrează fondurile de pensii să-şi piardă interesul pentru administrarea acestor fonduri de pensii şi cele opt miliarde de euro care se găsesc astăzi în conturile individuale ale contribuabililor la Pilonul II de pensii, să treacă în administrarea Guvernului, adică "să prăduiască aceste opt miliarde pentru tot felul de cheltuieli inepte pe care le realizează numai în scop electoralist, numai pentru a lăsa impresia că există cea mai mică şansă pentru a fi puse în practică minciunile gogonate pe care le-au rostit actualii guvernanţi în perioada campaniei electorale".

"PNL respinge categoric această tentativă a majorităţii guvernamentale de a-i lăsa fără pensie pe cei şase milioane de contribuabili la fondul de pensii privat. Vom ataca orice fel de act normativ şi orice fel de iniţiativă pe care Guvernul vrea să o facă în acest domeniu, cu toată forţa şi cu toate argumentele constituţionale şi legale. Voi propune Biroului Executiv declanşarea unei campanii de informare şi conştientizare a cetăţenilor, privitor la gravele pericole care îi pasc dacă actualului Guvern îi iese acest proiect sinistru pentru viitorul cetăţenilor activi. De asemenea, vom încerca să convingem cetăţenii români, în special cei care vor fi afectaţi de această tentativă de naţionalizare a Pilonului II de pensii, să nu accepte acest lucru, să fie activi şi alături de noi, să participe la toate formele de protest şi la toate formele de luptă împotriva naţionalizării Pilonului II de pensii", a conchis Orban.