Orban: Am informaţii că Guvernul nu a respectat angajamentul României în faţa partenerilor NATO

Guvernul României nu a respectat angajamentul ţării în faţa partenerilor NATO, acela de a aloca 2% din PIB, a acuzat preşedintele PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Din informaţiile pe care le au liberalii, Guvernul nu a respectat angajamentul României în faţa partenerilor NATO, acela de a aloca 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, a atras atenţia joi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PNL Ludovic Orban.

"Această informaţie pe care aşteptăm să fie confirmată de datele privind execuţia bugetară, este o informaţie extrem de gravă care ne arată foarte clar că partidul de guvernământ nu dă două cepe degerate pe angajamentele României în faţa partenerilor euroatlantici şi că, de fapt, nu are de gând nici în 2018 conform declaraţilor domnului Tăriceanu să respecte acest angajament. Un astfel de comportament arată că partidul de guvernământ şi coaliţia majoritară în mod programatic urmăreşte ca România să fie marginalizată, ca România să-şi piardă încrederea de care se bucură la nivelul UE şi la nivelul partenerilor euroatlantici", a declarat Orban.

Întrebat dacă se referă la anul 2017, şeful PNL a confirmat.

"La 2017. Informaţiile pe care le avem sunt clare că nu s-a respectat angajamentul României în faţa partenerilor NATO de alocare a 2% din PIB către Armată. Ceea ce este un lucru extrem de grav, dacă execuţia bugetară va dovedi acest lucru şi Ministrul Apărării şi Premierul trebuie să se ducă acasă, pentru că acest lucru este de o gravitate uriaşă care pune în pericol România şi mai ales capacitatea României de a beneficia de încredere din partea partenerilor noştri", a precizat Orban.

Preşedintele PNL susţine că, în conformitate cu informaţiile pe care le deţine, s-au cheltuit doar 1,8 - 1,85% din PIB.

"Credeţi dumneavoastră că PNL ţine cont de punctul de vedere al Guvernului PSDragnea? Am anunţat poziţia mea publică, ea va fi formalizată printr-o decizie a Partidului Naţional Liberal. Suntem într-o criză guvernamentală care riscă să degenereze într-o criză politică, este din ce în ce mai clar că sunt fracţiuni în PSD care se luptă pe viaţă şi pe moarte, ALDE face şi el parte din acest război în interiorul coaliţiei de guvernare, iar UDMR care şi-a dat sprijinul pentru toate actele ticăloase ale acestui Guvern şi pentru toate modificările la legile Justiţiei văd că se ocupă de autonomia teritorială", a afirmat Orban.