Oraşul Portland aruncă 143 de milioane de litri de apă potabilă susceptibilă de contaminare

Oraşul american Portland (Oregon, nord-estul SUA) a fost obligat să arunce 143 de milioane de litri de apă potabilă, după difuzarea unui video în care apare un tânăr care urinează în rezervorul oraşului, au informat autorităţile americane, citate vineri de ziarul spaniol Las Provincias.

În imagini se vede cum un tânăr de 19 ani însoţit de doi prieteni urinează peste gardul de fier care proteja zona în rezervorul cu apă potabilă.

Administratorul direcţiei apelor din Portland, David Shaff, a declarat că circa 143 de milioane de litri de apă trebuie aruncate şi înlocuite cu apa provenită de la un râu din apropiere, chiar dacă testele privind o posibilă contaminare au ieşit negative.

'Consumatorii noştri speră ca apa să nu fi fost contaminată în mod deliberat. Suntem în măsură să le satisfacem cererile, încercând în acelaşi timp să reducem la minimum riscurile pentru sănătatea publică', a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei apelor publice din Portland, Tim Hall, a respins criticile potrivit cărora măsuri adoptate ar reprezenta o risipă.

'Ori de câte ori se detectează o contaminare de origine umană a apei potabile închidem din precauţie rezervorul, îl golim şi îl curăţăm', a explicat el. 'Ne aflăm într-o situaţie de invidiat având la dispoziţie apă din abundenţă. Faptul că aruncăm această apă nu va provoca o problemă economică pentru oraşul sau pentru consumatorii noştri', a precizat Hall.

Cu toate acestea, decizia luată de autorităţile din Portland i-a surprins pe locuitorii statului vecin California, care se confruntă cu una din cele mai grave secete din ultimii ani.

'Chiar aşa, responsabili ai Direcţiei apelor din Portland vreţi să aruncaţi 143 de milioane de litri de apă potabilă, doar pentru că a fost contaminată cu echivalentul a două sau trei ceşti de urină umană?', s-a întrebat surprins un cititor al ştirii publicate online de Los Angeles Times.

Poliţia studiază imaginile pentru a decide dacă întreprinde acţiuni legale împotriva celor trei tineri care au fost expulzaţi din zona de protecţie a rezervorului.