Opt militari turci, în custodia poliţiei elene în aşteptarea audierilor pentru azil. Ankara îi vrea înapoi

Opt militari turci care au fugit în Grecia cu elicopterul după puciul eşuat din Turcia au primit sentinţe de închisoare cu suspendare pentru intrarea ilegală în ţară. Ei rămân în custodia autorităţilor elene în aşteptarea audierilor. Ankara cere extrădarea lor.
Arme predate de soldaţii turci rebeli pe Podul Bosfor.
Arme predate de soldaţii turci rebeli pe Podul Bosfor. (Captură Foto)

Un tribunal din oraşul nordic grecesc Alexandroupol i-a condamnat, joi, la două luni de închisoare cu suspendare pe 8 ofiţeri militari care au fugit din Turcia sâmbăta trecută cu un elicopter Black Hawk.

Tribunalul a recunoscut circumstanţele atenuante ale ofiţerilor turci care au fugit din ţara lor sub ameninţare. Pilotul a fost achitat de una dintre acuzaţii, cea de încălcarea regulilor de zbor.

Cei 8 rămân în custodia poliţiei elene până când cererile lor pentru azil sunt audiate în luna august.

Cazul a creat tensiuni între Grecia şi Turcia, ambele ţări fiind aliaţi în NATO, Ankara cerând expulzarea ofiţerilor şi trimiterea lor în ţară. În acelaşi timp, Turcia şi-a recuperat deja elicopterul.

Unul dintre ofiţerii turci a declarat tribunalului din Alexandroupoli că toţi cei 8 se tem că vor fi arestaţi dacă vor fi predaţi autorităţilor turce.

Un alt ofiţer a declarat: “Nu aş fi părăsit Turcia dacă viaţa nu mi-ar fi fost ameninţată”.

Aduşi joi la tribunalul din Alexandroupoli, ofiţerii şi-au ascuns feţele şi au refuzat să îşi spună numele. La sosire, ei au fost identificaţi după rang ca fiind doi comandanţi, patru căpitani şi doi sergenţi.

Aproximativ 50.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi sau arestaţi de la tentativa de lovitură de stat, declanşând tensiuni pe cuprinsul ţării cu 80 milioane de locuitori, care se învecinează cu Siria zguduită de război, şi este un aliat al Occidentului în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Marţi, autorităţile turce au închise agenţiile media considerate a fi de partea clericului musulman turc exilat în SUA Fethullah Gulen şi au declarat că 15.000 de persoane au fost suspendate din Ministerul Educaţiei, împreună cu 100 de oficiali din serviciile de spionaj. Alte 492 de persoane au fost înlăturate din Directoratul pentru Probleme Religioase, 257 de la Biroul premierului şi 300 din Ministerul Energiei.

În acelaşi timp, aproximativ 1.500 de piloţi americani şi familiile lor au fost blocaţi în baza aeriană de la Incirlik din sudul Turciei, împreună cu un stoc de bombe nucleare tactice, de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a strivit sâmbătă o tentativă de lovitură de stat. Astfel, în zilele care au urmat puciului, nicio lovitură aeriană împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak nu a fost lansată de la această bază.

Conform agenţiei de ştiri oficiale a Iranului, Fars, şi a unor organizaţii mass media arabe, care citează surse diplomatice din Ankara, Rusia este cea care l-a ajutat pe preşedintele turc Recep Erdogan să supravieţuiască unei tentative de puci prin interceptarea comunicaţiilor criptate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe