Opt milioane de euro pentru renaşterea Castelului Huniade

Cea mai veche clădire din Timişoara, Castelul Huniade, care găzduieşte Muzeul Banatului, va deveni în curând o adevărată atracţie pentru turiştii români şi străini. Cele aproximativ 8 milioane de euro, pe care Consiliul Judeţean Timiş le-a câştigat, anul trecut, prin intermediul Programului Operaţional Regional, vor fi folosite pentru punerea în valoare a castelului. Preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a anunţat că zidurile şi sălile vor fi refăcute, iar în curtea interioară a castelului va fi montat un lift exterior de sticlă. Reşedinţă nobiliară în secolele XV şi XVI, reşedinţă a paşei între anii 1552-1716, apoi cazarmă de artilerie, Castelul Huniade găzduieşte în prezent Secţia de Istorie, Secţia de Arheologie şi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului.

Castelul Huniade al Muzeului Banatului era în pericol de prăbuşire, specialiştii constatând că pereţii clădirii multiseculare se tasează inegal şi constant, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. Totodată, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile sunt traversate de fisuri foarte mari. Reabilitarea era, aşadar, absolut necesară, iar odată cu lucrările de renovare se vor crea spaţii noi, administrative, în podul castelului, prin transformarea acestuia în mansardă.

În urmă cu mai puţin de un an, în curtea castelului au fost descoperite importante vestigii istorice. Un fragment dintr-o brăţară de sticlă din perioada otomană (sec. XVI-XVII), o monedă datând din anul 1566, piloni de porţi din piatră sculptată din perioada gotică, dar şi o preţioasă ladă de lemn carbonizat cu săgeţi de arbaletă, care s-a păstrat surprinzător de bine datorită lipsei contactului cu aerul, au fost noile vestigii scoase la lumină în urma săpăturilor din curtea Castelului Huniade. “Aceste descoperiri sunt foarte importante, fiindcă ne confirmă, din nou, că în curtea interioară a Muzeului Banatului se păstrează încă vestigiile castelului medieval. Acestea o să ne ajute la stabilirea cronologiei şi a evoluţiei planimetrice a vechiului castel. Până acum ne-am bazat doar pe câteva, foarte puţine surse documentare, surse scrise medievale şi de epocă otomană, care însă nu sunt foarte exacte şi nu ne furnizează informaţii cu privire la primele etape de funcţionare a castelului. Aşa că, doar prin aceste săpături arheologice, ne putem lămuri în privinţa etapei timpurii a castelului”, a spus arheologul Zsuzsanna Kopeczny, precizând că cercetările vor continua în funcţie de bugetul alocat.

Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timişoara, construit între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea, construit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou. Acesta a locuit în vechiul castel între 1316-1324, edificiul fiind dezvoltat în jurul unei curţi patrulatere cu turnuri cilindrice de colţ. Aşezat fiind pe o insulă, castelul era legat de oraşul Timişoara, fortificat şi el de către acelaşi rege, printr-o punte mobilă. Din păcate, castelul a fost grav avariat de un cutremur, aşa că Ioan de Hunedoara a fost nevoit să-l ridice din nou, din temelii, pentru a-şi face propria reşedinţă în 1447. Atât castelul cât şi fortificaţiile oraşului au fost dotate cu turnuri în plan semicircular adaptate artileriei, servind drept reşedinţă nobiliară pentru toţi regii care până în 1552 au poposit la Timişoara.

Apoi, datorită asediului imperialilor, care a dus la recucerirea Banatului, castelul a fost deteriorat, astfel că după 1716 s-a impus renovarea lui. Însă funcţia lui a fost schimbată, fiind transformat în cazarmă de artilerie şi depozit militar. În anul 1849, revoluţionarii maghiari, asediind Timişoara, au distrus castelul din temelii, până la punctul în care a fost nevoie de o reconstruire a edificiului. Lucrările de reconstrucţie şi renovare s-au terminat în 1856.

În ciuda numeroaselor modificări, castelul şi-a păstrat organizarea în jurul unei curţi patrulatere, poziţia turnului-donjon şi "Sala Cavalerilor", detalii care care se regăsesc şi la Castelul Corvinilor (Huniazilor) de la Hunedoara.

După venirea la putere a comuniştilor, în 1949, castelul a devenit gazda unor instituţii de stat şi a Muzeului Banatului.