Oprescu a aprobat construirea unei clădiri de 3 etaje peste "grădinile Versailles" din Kiseleff

Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.
Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Primarul general, Sorin Oprescu, a aprobat un proiect ce ar putea periclita monumentele istorice situate pe Şoseaua Kiseleff, nr. 45, din Bucureşti. Astfel, pe un teren pe care este deja construită o copie a grădinilor Versailles, edilul-şef al Capitalei vrea să ridice o clădire cu trei etaje, scrie b365.ro.

Suprafaţa ansamblului rezidenţial, pentru care primarul Capitalei a aprobat certificatul de urbanism, este de 11.632 de metri pătraţi. Momentul istoric din zona respectivă nu a mai suferit modificări din anii ’30. Cu toate acestea, pe locul acestei construcţii ar putea fi ridicată o clădire cu trei etaje şi două niveluri la subsol, un proiect care include şi două pasaje subterane ce vor face legătura între ansamblu rezidenţial şi străzile între care este încadrat.

Lucia Cherecheş este cea care se află în spatele recentei hotărâri a primarului, o avocată ce deţine acest teren, cât şi unul aflat în apropiere. Juristul încearcă încă din anul 2008 să ridice un ansamblu de clădiri zona respectivă, iar anul precedent, a reuşit să forţeze primăria sectorului 1 să emită autorizaţia de desfiinţare pentru două case situate pe acel teren. Ulterior, decizia a fost anulată, după ce autorizaţiile au fost atacate în instanţă de către Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a cărui preşedinte este Nicuşor Dan.

Totuşi, Andrei, fiul Luciei Chercheş a dat foc uneia dintre case, cu câteva zile înainte de pronunţare. În urma anchetei s-a descoperit că focul a fost pus intenţionat, incendiatorul alegându-se cu dosar penal.

Nu numai acum, primarul general a luat decizii care pun în pericol monumente istorice. De exemplu, în anul 2010, Sorin Oprescu a hotărât să fie demolat fostul restaurant al casei Regale Flora. Cu toate acestea, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au considerat decizia sa ilegală.

De asemenea, alte monumente istorice au fost deja demolate ilegal, conform instanţei. Astfel, fostul candidat la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, care este şi preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a afirmat de curând că autorizaţia de desfiinţare emisă de Primarul Municipiului Bucureşti în 22 septembrie 2010 pentru imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 39 a fost declarată ilegală de Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie irevocabilă pronunţată pe 8 octombrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne