Opoziţie în Congresul SUA. Senatorii vor drept de veto în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei

Un număr din ce în ce mai mare de senatori americani, din ambele partide politice principale, doresc să amplifice sancţiunile împotriva Rusiei şi să îi ofere Congresului autoritatea de a-l împiedica pe preşedintele Donald Trump să ridice, în mod unilateral, sancţiunile împotriva Moscovei.
Donald Trump.
Donald Trump. (Captură Foto)

Miercuri, un grup de şase senatori republicani şi democraţi, intenţionau să introducă o legislaţie care să impună o nouă supraveghere strictă şi putere de veto a Congresului asupra Administraţiei Trump dacă acesta va decide să ridice sancţiunile împotriva Rusiei.

Legea de revizuire a sancţiunilor împotriva Rusiei este cel mai recent avertisment dat de Congres noii administraţii împotriva aspiraţiei lui Trump de a îmbunătăţii relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud şi unul dintre co-fondatorii proiectului de lege, a afirmat că Rusia nu a făcut nimic pentru a fi răsplătită cu suspendarea sancţiunilor.

Senatorul democrat Ben Cardin din Maryland, care de asemenea este co-fondator al proiectului de lege, susţine că documentul îi oferă Congresului oportunitatea să acţioneze dacă ar fi în dezacord cu politicile lui Trump cu privire la Rusia.

Senatorii republicani John McCain din Arizona şi Marco Rubio din Florida susţin, de asemenea, proiectul de lege, împreună cu senatorii democraţi Claire McCaskill din Missouri şi Sherrod Brown din Ohio.

Noua măsură vine în urma acţiunilor de lobby ale unui grup format din aproximativ zece senatori din ambele partide, pentru a-i determina pe colegii lor congresmeni să aprobe o lege separată care va impune un set cuprinzător de sancţiuni împotriva Rusiei.

În timpul campaniei sale prezidenţiale şi după, Trump l-a elogiat în mod repetat pe Putin şi a solicitat legături mai strânse între Washington şi Moscova, în ciuda declaraţiilor conform cărora Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale ale SUA în 2016.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat în timpul administraţiei fostului preşedinte Barack Obama, în urma conflictelor din Ucraina şi Siria.