Opoziţia vrea să-l dea jos pe ministrul Culturii. Moţiune simplă la orizont

De la preluarea mandatului, George Ivaşcu nu a aprobat şi început niciun proiect pentru sărbătorirea Centenarului şi, mai mult, refuză dialogul şi sabotează executarea unor lucrări de maximă importanţă, acuză Opoziţia, care anunţă moţiune simplă.
George Ivaşcu
George Ivaşcu (Facebook)

USR, PNL şi PMP iniţiază o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, căruia îi reproşează faptul că, după trei luni de la începerea anului Centenar, niciun proiect dedicat sărbătoririi Marii Uniri nu a fost aprobat şi început, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

“Anul centenar trebuie să fie unul sărbătorit în spiritul Unirii de acum 100 de ani, dar acest lucru nu este posibil cu un ministru care refuză dialogul şi sabotează executarea unor lucrări de maximă importanţă ca monumentul de la Alba Iulia. Este inacceptabil că nu se doreşte urgentarea procedurilor pentru stabilirea proiectelor care vor beneficia de susţinere din partea guvernului. Ţinem în loc planificarea evenimentelor culturale din toată ţara. Au trecut trei luni din centenar şi nu s-a făcut absolut nimic concret”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Potrivit USR, George Ivaşcu a prezentat cu întârziere strategia pentru anul Centenar şi niciunul dintre cele peste 2000 de proiecte dedicate sărbătorii Marii Uniri nu a fost aprobat de Guvern până în prezent. Nici măcar contractul pentru executarea monumentului Marii Uniri la Alba Iulia nu a fost semnat, deşi sunt deja bani alocaţi de la buget pentru acest proiect.

"De la preluarea mandatului de ministru, George Ivaşcu a dovedit o lipsă totală de comunicare cu Parlamentul, refuzând patru invitaţii la discuţie în Comisia de Cultură, precum şi un dialog cu membrii Comisiei speciale de Centenar.

Ministrul George Ivaşcu nu a gestionat mai bine nici alte proiecte ale Ministerului Culturii, un alt exemplu de ineficienţă fiind întârzierea desemnării unui Comisar din partea MCIN în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, după modelul folosit la Sibiu în urmă cu 11 ani, precum şi blocarea dosarului Roşia Montană la UNESCO.

Cel mai bun exemplu de incompetenţă este însă faptul că George Ivaşcu a propus crearea “Senatului Culturii”, mişcare prin care se externalizează mandatul Ministerului către Academia Română, al cărei rol direct nu este cel de a înlocui funcţia de implementare a politicilor publice pe cultură care îi revin MNIC", mai transmit reprezentanţii formaţiunii prin intermediul unui comuniat de presă.

Pentru toate aceste motive, USR va vota pentru moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu.