Opoziţia siriană va boicota discuţiile pentru pace din cauza nerespectării armistiţiului

Discuţiile de pace dintre regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii sirieni întâmpină un nou obstacol, după ce rebelii au anunţat că nu vor participa la noua rundă de discuţii, invocând nerespectarea armistiţiului de către forţele ruseşti şi siriene.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

Grupurile de opoziţie siriene au declarat că nu vor participa la discuţiile de pace programate să înceapă marţi în Astana, invocând lipsa dorinţei Rusiei şi a Siriei de a respecta un armistiţiu intrat în vigoare în decembrie 2016.

“În prezent, s-a luat decizia de a nu participa [la discuţii] ca urmare a faptului că Rusia continuă să comită crime în Siria în rândul civililor şi că susţine crimele săvârşite de regimul sirian”, a declarat Osama Abu Zaid, un purtător de cuvânt al rebelilor.

Sâmbătă, grupurile rebele siriene au cerut amânarea discuţiilor din capitala kazahă Astana şi au declarat că întâlnirile viitoare vor depinde de respectarea armistiţiului de către guvernul sirian şi aliaţii săi.

Rebelii au mai declarat că guvernul sirian şi miliţiile susţinute de Iran continuă să bombardeze zonele deţinute de opoziţie în apropiere de Damasc, Homs, Deraa şi Idlib şi se pregătesc să atace două districte situate în apropierea capitalei siriene.

Salem al Muslet, purtător de cuvânt al Înaltului Comitet de Negocieri, principala delegaţie a opoziţiei în discuţiile de pace, a declarat că lipsa dorinţei Rusiei de a pune presiune pe guvernul sirian şi aliaţii săi este motivul din spatele boicotului.

“Dacă ruşii ar fi dorit un succes la Astana, garantul trebuia să ia măsuri”, a declarat el pentru postul de televiziune Al-Hadath.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe